knjizara.com
Gornji stroj železnica

Zdenka Popović (autor)

Gornji stroj železnica
1870 din
U korpu

Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg bavljenja autorke konstrukcijom gornjeg stroja kroz inženjerski rad, rad na izradi podzakonskih akata, učešće u radu Komisije Instituta za standardizaciju Srbije, držanje seminara za edukaciju inženjera iz prakse, aktivno učešće u radu Revizione komisije u svojstvu izvestioca za gornji i donji stroj, bogat naučno – istraživački rad, stručna usavršavanja u inostranstvu i veliki broj predavanja za studente GraĎevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Crne Gore, kao i predavanja na Visokoj železničkoj školi u Beogradu i na Saobraćajnom fakultetu Jana Pernera Univerziteta Pardubice u Češkoj.
Knjiga se sastoji iz

11 poglavlja. Njen sadržaj je prvenstveno usmeren na konstrukcije gornjeg stroja sa kolosekom koji pliva u zastornoj prizmi od tucanika. Kao što je pomenuto, konstrukcije koloseka na čvrstoj podlozi predstavljene su u posebnoj knjizi.
Ova knjiga je prvenstveno namenjena studentima koji izučavaju oblast gornjeg stroja železnica. Pored toga, ona treba da posluži i kao priručnik iz oblasti konstrukcija gornjeg stroja za sve inženjere koji se bave železničkom infrastrukturom.

Iz sadržaja:
Pojam i elementi konstrukcije gornjeg stroja
Kratak pregled razvoja konstrukcije koloseka
Šina kao element konsrukcije gornjeg stroja
Pragovi kao elementi gornjeg stroja
Zastor od tucanika
Sistemi šinskih pričvršćenja
Šinski spojevi
Kolosečni pribor za povećanje stabilnosti koloseka
Neprekinuti kolosek sa kontinualno zavarenim šinama
Uticaji opterećenja od saobraćaja
Uređenje koloseka u pravcu i krivini

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Železnica
Ostali naslovi iz oblasti: Saobraćaj

Izdavač: AGM knjiga; 2022; Broširani povez; latinica; 24 cm; 264 str.; 978-86-6048-034-9;