knjizara.com
Od ćilibara do lokomotive - Istorija električnih lokomotiva

Zoran Milićević (autor)

Od ćilibara do lokomotive - Istorija električnih lokomotiva
1210 din
U korpu

Namera autora je da u deset knjiga prikaže električne lokomotive železnički uprava svih kontinenata, sve one koje kao tipovi već pripadaju istoriji. To znači da će biti obuhvaćene gotovo sve električne lokomotive, od prve dve nastale sredinom 19. veka pa sve do onih koje su prethodile savremenim električnim lokomotivama.
Prva knjiga iz edicije: Od ćilibara do lokomotive.
Sledeći naslovi koji su u najavi : Električne lokomotive 19. Veka; Trofaz

ne lokomotive; Nemačke električne lokomotive; Severnoameričke električne lokomotive; Francuske električne lokomotive; Evropske električne lokomotive jednosmerne struje; Evropske električne lokomotive naizmenične struje;Električne lokomotive Južne Amerike, Azije, Afrike i Australije; Električne lokomotive gradskih i lokalnih železnica.
… “U rukopisu je dat istorijski razvoj elektrotehnike, nauke o električnim i magnetnim pojavama, njihovoj suštini i primeni, počev od grčkog filozofa Talesa (oko 590. godine pre nove ere) do Maksvela, koji je 1865. godine objavio svoj čuveni rad “Dinamička teorija elektromagnetnog polja”.
Pri tome je posebna pažnja posvećena prvim modelima električnih lokomotiva. Autor je je hronološki, sledeći istorijski razvoj i otkrića u oblasti elektriciteta i magnetizma, naveo biografije i opisao i komemtarisao pronalaske oko 40 najznačajnijih pronalazača i naučnika koji su se kroz vekove bavili ovom oblašću nauke i tehnike i svojim otkrićima zadužili čovečanstvo. Izlaganje je ilustrovano velikim brojem originalnih fotografija, faksimilima naslovnih strana knjiga, saopštenja i pisama, ilustracijama tehničkih rešenja, radova, patentnih crteža i originalnim slikama aparata, izvora električne struje, motora, mašina, električnih vozila i električnih lokomotiva, što predstavlja poseban kvalitet ove knjige” (Iz recenzije Đukana Vukića)


Ostali naslovi iz oblasti: Saobraćaj

Izdavač: AGM knjiga; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 137 str.; 978-86-86363-76-3;