knjizara.com
Filozofija muzike

Masimo Dona (autor)

Filozofija muzike
rasprodato

„Možda svaka prava muzika nastaje kao dokaz idealne nevinosti koja se čuva samo savršenim usaglašavanjem sa svetim ritmom celog kosmosa, bez drugih pobuda i ciljeva izuzev čistog i slobodnog pokreta nalik plesu.“

Možda i bez prethodnog cilja, Dona je na jednom mestu sabrao samu suštinu muzičkih estetika najvećih kompozitora svih vremena i žanrova od tzv. klasične muzike, preko džeza do rokenrola. Otud su ovde zajedno i Betoven i Parker i Vagner i Lenon, Pitagora, Platon, Lajbnic, Kant, Hegel, Niče, Adorno, Benjamin, ali i Mocart, Maler, Stravinski, Dejvis i Kejdž, kao i Vejl, Koltrejn, Mingus.
U pr

ilično preciznim slikama i definicijama, ali i umetničkim apstraktnostima, Masimo Dona svojom knjigom kao da oponaša samu prirodu muzike: idealni spoj tišine i kosmosa stvoren posredstvom zvuka. Uz to, muziku je ogrnuo plaštom filozofije.

Masimo Dona je bio predavač filozofije i estetike na više univerziteta u Italiji i dobitnik mnogih nagrada i počasti. Autor je nekoliko desetina knjiga iz oblasti filozofije, estetike i (istorije) umetnosti.
Muzičar je i svirao je sa Dizijem Gilespijem, Deksterom Gordonom i drugima. Vođa je džez kvinteta sa kojim je snimio četiri CD-a.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija muzike , Muzika , Estetika , Muzička estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Geopoetika; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 263 str.; 978-86-7666-163-3;