knjizara.com
Fantazija za dva pukovnika i bazen

Mario de Karvaljo (autor)

Fantazija za dva pukovnika i bazen
rasprodato

Karvaljo briljantno oslikava portugalsku potrebu da se raspravlja o svemu, veštinu koja krasi Portugalce i koju oni obilato koriste. Priča o dva prijatelja zasmejava nas svojom parodijom i gomilanjem raznih elemenata: istinitog i lažnog, realnog i fantastičnog, anegdota i mudre argumentacije. Ako bismo tražili inspiraciju za ovaj roman, morali bismo otići u XIX vek, i možda još više u prošlost. Ovaj roman donosi nam rableovski smeh i narativnu veštinu Tristrama Šendija. I, što je još važnije, ovo je priča o Portugalcima, ali skoro svaka rečenica u njoj kao da govori o stvarnosti u kojoj živi domaći čitalac.
Mario de Karvalj

o ima specifičan stil, satiričan, lagan za čitanje, vrlo zabavan, a likove i situacije koje stvara uvek karakteriše ono smešno i apsurdno u ljudskim odlukama i razmišljanjima.
Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen je sigurno najbolji portugalski roman objavljen 2003. Ništa na ovim stranicama nije loše niti dosadno, jer se uvek nalazimo okruženi književnošću i trenutnim događajima. Svaka stranica izaziva želju da je ponovo pročitamo, kako bismo uživali u briljantnoj naraciji, duhovitosti i veštom poigravanju rečima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 171 str.; 978-86-7346-835-8;