knjizara.com
Epska Srbija

Milisav Savić (autor)

Epska Srbija
rasprodato

POSLE prolećnog putovanja 2013. po Raškoj oblasti, koje je opisao u knjizi "Dolina srpskih kraljeva", Milisav Savić je hodočastio mestima iz naše epske poezije i na osnovu toga nastala je knjiga "Epska Srbija", koja ima i englesko izdanje. Knjiga, u izdanju Društva "Raška škola", obogaćena je sa više od 600 fotografija u boji koje je snimio sam autor.
Put je pisca vodio od Skadra do Soluna, od Durmitora do Miroč planine, od Hilandara do Prilepa, od Kosova do Romanije, od Ravnih Kotara do Kupinova, od Ravanice do Deviča, od Žabljaka do Ozrena... Veliku većinu čuvenih epskih toponima uspeo je da pronađe, a nekima je bio na tragu. Poezija i stvar

nost su se često podudarale, ali i razilazile, od mnogih epskih boraca, gradova i manastira ostale su samo mrvice, a u pesmama oni sijaju i blistaju u punoj veličini i raskošu, ističe pisac, koji je tragao i za portretima naših najčuvenijih epskih junaka naslikanih na ikonama i freskama u mnogobrojnim manastirima. Ova knjiga ne predstavlja samo opis putovanja kroz stvarne i mitske predele srpske etike već je, po mišljenju dr Radivoja Mikića, uzbudljiva priča, s lucidnim komentarima, o našim najlepšim narodnim pesmama, od prvih zapisanih pa do Vukovih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Raška škola; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 336 str.; 978-86-80938-00-4;