Entitet u senci

mapiranje moći i državni spektakl u Karlovačkoj mitropoliji

Jelena Todorović (autor)

Entitet u senci

1250 din

U korpu

Knjiga dr Jelene Todorović definiše ideologijui strukturu baroknih javnih svečanosti, tumači njihovoprihvatanje u simboličnoj politici karlovačkih mitro-polita, analizira specifične forme i njihovo ideološkoznačenje. Ovo delo je rezultat višegodišnjeg sistematskogistraživanja izvora kao i izuzetnog poznavanja literature.Pisano je nadahnuto, precizno i jasno. Na taj način dobijenaje knjiga izuzetno visokih kvaliteta koja, sa jedne strane,precizno i sveobuhvatno tumači javne svečanosti karlovačkihmitropolita, a sa druge, uklapa ih u šire evropske okvire.

Poseban kvalitet ove knjige predstavlja sposobnost autorada složenu problematiku, zasnovanu na učenoj baroknojkulturi, saopšti jasno i na način prihvatljiv savremenimshvatanjima.
Profesor dr Miroslav Timotijević

Knjiga dr Jelene Todorović je delo od izuzetnogznačaja za međunarodnu naučnu javnost, jer predstavljabarokni spektakl Karlovačke mitropolije kao neodvojivideo univerzalne kulture baroknog doba. Njena studija jerezultat zrelog promišljanja velikog broja fenomena kao iknjiževnih i umetničkih dela iz doba baroka. Sagledana izugla kontekstualizacije vizuelnih umetnosti u Mitropoliji,ona predstavlja jedno fascinantno delo širokog inter-disciplinarnog opsega, dok je ista knjiga posmatrana samo kaoizučavanje baroka u Karlovačkoj mitropoliji delo vrhunskenaučne ekspertize koja se vidi iz svakog detalja.
Profesor dr Piter Dejvidson

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Platoneum; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 196 str.; 978-86-85869-43-3;