knjizara.com
Električne mašine 2

Petar Matić (autor)

Električne mašine 2
3960 din
U korpu

Knjiga Električne mašine 2 nastala je na osnovu predavanja koja sam tokom prethodnih deset godina izvodio na Elektrotehničkim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U knjizi su obrađene klasične obrtne mašine za naizmjeničnu struju, sinhrone i asinhrone mašine, u skladu sa odgovarajućim nastavnim programima ta dva fakulteta.
Udžbenik je organizovan u tri cjeline: Uvod u obrtne mašine za naizmjeničnu struju, Sinhrone mašine i Asinhrone mašine. Koncipiran je

prvenstveno kao osnovni materijal za studente koji se po prvi put sreću sa problematikom sinhronih i asinhronih mašina, ali, osim kao osnovni udžbenik, može da posluži i za sticanje dubljih znanja iz oblasti razvoja i primjene dinamičkih modela sinhronih i asinhronih mašina. Gradivo u ovom udžbeniku se nadovezuje na gradivo iz udžbenika Električne mašine 1 istog autora. Za praćenje izlaganja potrebno je poznavanje osnovnih fizičkih zakona koji opisuju rad električnih mašina, principa rada mašina jednosmjerne struje i energetskih transformatora, te razumijevanje opšteg procesa elektromehaničkog pretvaranja energije.


Ostali naslovi iz oblasti: Elektrotehnika

Izdavač: Akademska misao; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 378 str.; 978-99955-46-43-4;