knjizara.com
Električne mašine 1

Petar Matić (autor)

Električne mašine 1
3960 din
U korpu

Knjiga je podeljena u četiri celine:
1. Uvod u električne mašine gde je naveden značaj i uloga mašina u EES i dat je pregled osnovnih fizičkih zakona. U ovoj celini su obrađeni i elementi konstrukcije kao i problemi u realizaciji uz analizu osnovnih i sekundarnih pojava zajedničkim za sve vrste električnih mašina.
2. Osnove elektromehaničkog pretvaranja energije gde je detaljno obrađen proces elektromehaničkog pretvaranja energije sa razradom za obrtne i linearne električne mašine. Uz detaljnu an

alizu ključnih efekata generisanja momenta pretvaranja obrtnih elektromehaničkih pretvarača sa primenom formiranog matematičkog aparata na tipične konfiguracije iz prakse dat je i detaljan postupak proračuna induktivnosti električnih mašina.
3. Mašine za jednosmernu struju gde su opisani elementi konstrukcije, princip rada, praktična realizacija i postupci za suzbijanje neizbežnih negativnih efekata. Analizirane su sve bitne vrste mašina, njihove mehaničke karakteristike, načini upravljanja, primena i odgovarajući modeli. Izložen je dinamički model koji služi za dalju analizu i projektovanje.
4. Energetski transformatori gde je dat pregled i primena u EES. Prikazani su karakteristični elementi konstrukcije i tehnologija njihove izrade uz izvođenje matematičkih modela za idealizovani i realni energetski transformator. Obrađene su posebne varijante energetskih transformatora: autotransformatori, tronamotajni, regulacioni i merni. Data je analiza tipičnih radnih režima i nesimetričnih režima rada trofaznih energetskih transformatora kao i analize prelaznih pojava, matematička analiza i načini rešavanja problema u praksi.
Kompletan tekst je bogato ilustrovan fotografijama, dijagramima i šemama u boji kako bi se kompleksna materija iz proučavanja električnih mašina lakše razumela i učinila dostupnom širem krugu čitalaca.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Elektroenergetika
Ostali naslovi iz oblasti: Elektrotehnika

Izdavač: Akademska misao; 2016; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 382 str.; 978-99955-46-25-0;