Džez kao sociokulturna improvizacija

kvalitativno istraživanje društvene pokretljivosti

Veselin Mitrović (autor)

Džez kao sociokulturna improvizacija

1021 din

U korpu

Prateći džez od njegovog nastanka do današnjih dana, kroz životne priče džez muzičara, autor otkriva sa kakvom pravilnošću, u kojoj meri, i koji su to društveni stratumi učestvovali u uzlaznoj vertikalnoj pokretljivosti, a posredstvom džeza, u socijalnoj strukturi američkog društva tokom 20. veka.

Značaj ovog istraživanja, posebno, za sociologiju kulture je u tome što sociološki relevantno ukazuje kako se u američkom društvu, sa svojevrsnim multietničkim i multikulturalnim osobinama, i posebnom dinamikom društvenih odnosa, javlja jedan (kontra)kulturni izraz proizišao prvenstveno iz kulturnog nasleđa depriviranih društvenih grupa, koji vremenom biva jedan od značajnijih kanala društvene integracije ali i svojevrsne društvene pokretljivosti.
Prof. dr Đokica Jovanović (iz recenzije)

Strukturisanjem i analizom odabranih biografija autor je pokazao izuzetnu sposobnost ukazivanja na sociološki značajne podatke, u naizgled raštrkanim i nepovezanim delovima ličnog i profesionalnog života pojedinaca. Na osnovu tako sređenih podataka omogućeno je sklapanje društvenog i institucionalnog mozaika u periodu od kraja 19. do početka 21. veka.Sveukupnu značajnost rukopisa predstavlja i napor autora da se ne zaustavi samo na analizi društvene funkcije džeza kao kanala društvene pokretljivosti, nego da pokaže i integrativne i kreativne mogućnosti ove umetničke i društvene pojave.
Prof. dr Marija Bogdanović (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Džez
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 208 str.; 978-86-86563-98-9;