knjizara.com
Bezvoljno društvo

Veselin Mitrović (autor)

Bezvoljno društvo
rasprodato

Iako se bavi prvenstveno problemima društvene pokretljivosti, knjiga Veselina Mitrovića se kreće na terenu koji iz središta sociologije ulazi u polje sociologije nauke, sociologije saznanja, bioetike i teorije katastrofa, i tako postiže značajnu multidisciplinarnost. Ozbiljnost sa kojom se prilazi nekim od najvažnijih pitanja života, pre svega u društvenom kontekstu, preporučuje ovu knjigu kompetentnom čitaocu, onom čitaocu koji se neće predati pomodnim shemama dozvoljenog mišljenja, koje zapravo nije mišljenje već bežanje od njega i od one odgovornosti koju ozbiljno mišljenje zahteva. Druga velika vred

nost knjige je beskompromisno suočavanje sa zapostavljenim a životno kardinalno važnim pitanjima života savremenog čoveka, kao što je pitanje očaja, apatije, samozataje, onih činilaca koji direktno sprečavaju izlazak iz društvene i životne krize sa kojom se susreće naše društvo u ovom, šire shvaćenom, trenutku.
Prof. dr Jovan Babić
Filozofski fakultet u Beogradu

Delo dr Veselina Mitrovića pod nazivom „Bezvoljno društvo“ predstavlja značajan doprinos savremenoj sociologiji i bioetici u Srbiji. Integrišući različite aspekte tekućih promena, autor nas vodi ka osnovnoj ideji – suštinskoj ranjivosti svih društvenih grupa i društva u celini koje može biti pogubno u uslovima moguće katastrofe. Ovo delo otvara još nekoliko relevantnih pitanja, a jedno od njih je koliko je ova ranjivost specifična za Srbiju i da li se slični modeli sreću i van našeg najbližeg okruženja. Pluriperspektivistički pristup omogućava autoru povezivanje društvenih položaja i karakterističnih akcija aktera, sa jedne strane, i specifičnih tipova opstanka, s druge strane. Stoga, anticipirajući domete i mogućnost opstanka društva, u kome preovlađuje besperspektivnost u uslovima moguće katastrofe, dr Mitrović nam šalje jasno upozorenje.
Prof. dr Zoran Todorović
Medicinski fakultet u Beogradu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Društvo
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Čigoja; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 138 str.; 978-86-531-0167-1;