knjizara.com
Dvostruki portret – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški

Agneta Pleijel (autor)

Dvostruki portret – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški
899 din
U korpu

„Dvostruki portret – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški“ Nije bilo ništa neobično u pojavi tog mladića koji je ušao u londonsku „Marlboro” galeriju lepih umetnosti na izložbu jednog od najvećih živih slikara. Neobična je, u stvari, bila ponuda da naslika portret njegove bake kao poklon za njen 80. rođendan.

Čitava stvar postaje još bizarnija kada legendarni ekspresionista bude čuo ime te gospođe. U pitanju je niko drugi do najprodavanija spisateljica na svetu, kraljica krimi-romana, od koje je samo još Šekspir prodao više knjiga. Treba reći da čitav taj sk

oro pa nemogući projekat opstaje samo zahvaljujući odlučnosti i viziji tog mladića, pogotovu ako se uzme u obzir da stara gospođa nije ni najmanje zainteresovana za duga i naporna poziranja, dok slikar isprva ne nalazi ništa zajedničko sa svojim potencijalnim modelom.

Ipak, 1969. godine, kada je čovek prvi put sleteo na Mesec, Evropa vri zbog studentskih nemira, u Vijetnamu je rat na vrhuncu, dvoje ostarelih umetnika se nalaze i počinju rad na portretu. U narednih 6 sesija njih dvoje se polako upoznaju i zbližavaju kroz razgovore o ljubavi, smrti, umetnosti, otkrivajući svoje strahove, žudnje i davno pokopane uspomene. Tako je nastao čuveni Kokoškin portret Agate Kristi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 188 str.; 978-86-6070-023-2;