knjizara.com
Drugi svetski rat
veliki ilustrovani vodič

Drugi svetski rat
7998 din
U korpu

Najsveobuhvatniji liustrovani istorijski vodič kroz Drugi svetski rat koji prikazuje ljude, politiku, događaje, mesta i tehnologije rata koji je zauvek promenio tok istorije.
DOGAĐAJI: Od začetaka neprijateljstava u predratnim godinama, preko munjevitinh nemačkih pobeda, do početka globalnog sukoba, borbe za prevlast i konačnog sunovrata sila Osovine, knjiga pruža kompletnu sliku rata na svim poprištima u svetu.
LJUDI: Od Hitlera do Čerčila i Staljina, i od Makartura do Romela, prikazani su profili najuticajnijih ličnosti, koji otkrivaju njihove ambicije, karakter i ključnu ulogu kojom su obeležili rat.
OČEVICI: D

ramatične epizode, poput, na primer, opsade Lenjingrada, iskrcavanja na plaži Omaha tokom Dana „D“, bombardovanja Drezdena i otkrića logora Belzen, oživljavaju se kroz snažna svedočanstva iznesena u prvom licu i citate političkih vođa, običnih boraca i civila.
NAORUŽANJE I TEHNOLOGIJA: Predstavljene su tehnološke inovacije u sferi naoružanja – izrada aviona, tenkova, podmornica i drugih mašina za masovno uništenje, kao i napredak na polju kodova i razotkrivanja šifri, komunikacija i medicine.
KLJUČNI DOGAĐAJI: Rasvetljeni su kritični momenti u periodu priprema za rat, samog rata i njegovih posledica – Kristalna noć, pad Singapura, nemačka predaja kod Staljingrada i podela Berlina.
POVEZIVANJE: Na početku i kraju svakog poglavlja čitalac se upućuje na prethodna i potonja ratna zbivanja. Posebno su istaknuti uzroci i posledice događaja, bitaka i kampanja. Uvodne hronološke tablice i istorijske karte sveta pružaju jasan pregled dešavanja iz godine u godinu.
Na stotine fotografija – među kojima su i retko viđene fotografije u boji – kao i karte i grafikoni koji su specijalno izrađeni za ovo izdanje, omogućavaju da ova knjiga bude jedinstvena u prikazu najrazornijeg rata svih vremena.
Redaktor i stručni konsultant izdanja je vojni istoričar, dr Dalibor Denda (1975). Doktorsku disertaciju „Jugoslovenska vojska i Treći rajh 1933-1945“ odbranio je na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu 2016. godine. Od 1997. godine bio je stipendista Vojske Jugoslavije. Od 2002. godine radi kao istraživač u Vojnoistorijskom institutu Vojske Jugoslavije, a od 2006. godine je u Odeljenju za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja MO Republike Srbije. Autor je više od 40 naučnih radova iz istorije srpske i jugoslovenske vojske u XIX i XX veku. Aktivan je starešina Vojske Srbije u činu pešadijskog potpukovnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Data status; 2016; Tvrd povez; latinica; 31 cm; 372 str.; 978-86-7478-425-9;