knjizara.com
Dinamička meteorologija - uvod u opću cirkulaciju atmosfere

Branko Grisogono, Nadežda Šinik (autor)

Dinamička meteorologija - uvod u opću cirkulaciju atmosfere
4206 din
U korpu

Autori se detaljno bave planetarnim cirkulacijskim ćelijama u atmosferi, planetarnim valovima i njihovom nestabilnošću, kao i načinom na koji ti procesi utječu na opću cirkulaciju atmosfere. Pri bavljenju spomenutim, relativno zahtjevnim nelinearnim problemima autori se služe odgovarajućim teorijskim sredstvima, a dobivene rezultate dovode u vezu s mjerenjima pri čemu iznose i primjerene fizikalne interpretacije. Upravo je u toj kombinaciji teorijskoga i empirijskog pristupa i u razumijevanju što ga ona omogućuje najveća vrijednost ove knjige.
Knjiga ć

e poslužiti kao udžbenik studentima završnih godina studija geofizike, smjera Meteorologija i oceanografija, studentima pripadajućega doktorskog studija te kao priručnik (podsjetnik) meteorolozima i svima koji se bave problemima dinamičke (teorijske) meteorologije ili dinamikom fluida ili su zainteresirani za njih. Premda opširna literatura o toj tematici postoji na engleskom jeziku, prednost knjige je ta što je napisana na hrvatskome. Zbog sadržaja i jezika na kojemu je napisana, knjiga je dobrodošla na hrvatsko, a vjerojatno i šire (regionalno) tržište.
Sadržajem i metodologijom knjiga pokriva različite važne aspekte dinamičke meteorologije. Neki su od njih „klasični”, poput kvazigeostrofičke teorije i barokline nestabilnosti, bez kojih definicije i tumačenja raznih procesa u atmosferi (a i u oceanima) nisu moguća, a neki su aspekti suvremeniji i vezani su za kontinuirano širenje spoznaja o dinamici atmosfere, posebice u nekoliko posljednjih potpoglavlja knjige u kojima se opisuju varijabilnost opće atmosferske cirkulacije, moguće klimatske promjene i međusobna djelovanja atmosfere i oceana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Klimatologija , Meteorologija
Ostali naslovi iz oblasti: Prirodne nauke

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb; 2008; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 213 str.; 978-953-0-30877-0;