knjizara.com
Atmosferski elektricitet

Slobodan Plazinić (autor)

Atmosferski elektricitet
1320 din
U korpu

Inženjeri, projektanti, graditelji, oni koji održavaju brojne i raznovrsne građevinske objekte i konstrukcije, pogotovu oni, koji projektuju i postavljaju gromobranske instalacije, najčešće su upoznati sa grmljavinskim elektricitetom i fizikom atmosferskih električnih pražnjenja. Međutim, manje su upoznati sa atmosferskim elektricitetom pri lepom vremenu i promenljivim vremenskim uslovima, o onom delu atmosferskog elektriciteta koji se odnosi na istraživanja jona u atmosferi, o jonizatorima atmosfere, provodljivosti jona, o kretanju jona u eletričnom polju i uopšte, o eletričnom polju atmosfere.
U knjizi

su korišćeni radovi koji na pristupačniji i razumljiviji način opisuju električne pojave i procese u atmosferi. Prikazani su jednostavniji instrumenti i metodi merenja, višegodišnji podaci o prostornoj i vremenskoj raspodeli osnovnih električnih parametara, dnevni i godišnji hodovi, ekstremne vrednosti iznad kopna i vodenih površina i dr. Na ovaj način, inženjeri, praktičari, dobiće saznanja iz klasičnih radova o atmosferskom elektricitetu pri lepom vremenu, o gradijentu potencijala, električnom polju atmosfere, o električnim strujama u atmosferi i dr. Ali, isto tako, o grmljavinskom elektricitetu, o postanku i razvoju elektriciteta u grmljavinskom oblaku, o promenama električnog polja na rastojanju od grmljavinskog oblaka, o atmosfericima i merenju broja atmosferskih električnih pražnjenja prema zemlji u Srbiji.
Knjiga o atmosferskom elektricitetu je deo tehničke meteorologije čiji je osnovni zadatak da tehničkim granama nauke pruži iscrpnija razmatranja uzajamnih odnosa tehničkih problema i vremena i klime.
Knjiga će biti od koristi elektroprivredi kao i projektantskim ustanovima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Meteorologija
Ostali naslovi iz oblasti: Fizika

Izdavač: AGM knjiga; 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 134 str.; 978-86-86363-82-4;