knjizara.com
Dinamika oblaka

Mlađen Ćurić (autor)

Dinamika oblaka
1760 din
U korpu

Oblaci su najuočljivije obeležje vremena. Oni opčinjavaju raznovrsnom lepotom ali izazivaju i velike strahote. Paperjasti, svetleći, tmurni kišonosni, olujni, grmljavinski i gradonosni samo su neki od mnoštva vrsta oblaka koji zaodevaju nebo najraznovrsnijim meteorološkim ruhom. Zbog toga su oblaci prisutni u izrekama, mitologiji i religiji. Ništa manje ne pobuđuju pažnju ni slikara, pesnika, kompozitora.
Oblaci su integralni deo vremena, klime i globalnog ciklusa kruženja vode. Oni pokrivaju oko polovinu Zemlje u svakom trenutku vremena. Poznavanje

prirode oblaka je od ključnog značaja za prognozu vremena, bilans atmosferskog zračenja, daljinska merenja u atmosferi, zagađenost i hemiju atmosfere kao i za modifikaciju vremena. Zbog toga oni su predmet intenzivnih izučavanja.
Četrdesetih godina dvadesetog veka izučavanje oblaka se vrši u okviru za-sebne meteorološke discipline koja se zove Fizika oblaka. Metodologija izuča-vanja kojom se služi uvrštava meteorologiju u red fundamentalnih nauka. Naročita pažnja posvećena je nastanku i razvoju mikroelemenata oblaka, kapljica i ledenih kristala. Došlo se do saznanja da se formiranje padavina ne može razumeti samo na osnovu poznavanja mikroprocesa u oblacima. Bilo je očigledno da kretanje vazduha u i oko oblaka odlučujuće utiču na koncentraciju, raspodelu po dimenzijama i uopšte, prirodu oblačnih delića. Tako se formirala posebna disciplina u meteorologiji – Dinamika oblaka. Ona postaje ključna disciplina moderne meteorologije.
Savremena merenja karakteristika oblaka pomoću radara, satelita i aviolaboratorija kao i razvoj glomaznih numeričkih modela oblaka omogućili su brojna saznanja o oblacima. Ta znanja su pretočena u svetu i u udžbeničku literaturu. U nas je ovo drugo izdanje prvog udžbenika iz ove oblasti. Prošireno je u delu koji se odnosi na prepoznavanje karakteristika oblaka dobijenih merenjima doplerovim dvojno polarizovanim radarima kao i najnovijim nu-meričkim modelovanjem oblaka. Nadam se da će zadovoljiti zahteve raznih korisnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Meteorologija
Ostali naslovi iz oblasti: Fizika

Izdavač: AGM knjiga; 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 348 str.; 978-86-86363-86-2;