Digitalna isključenost : kako kapitalizam okreće internet protiv demokratije

Robert V. Mekčejsni (autor)

Digitalna isključenost : kako kapitalizam okreće internet protiv demokratije

1210 din

U korpu

Knjiga DIGITALNA ISKLJUČENOST temeljno je štivo za sve koji žele da razumeju gde je internet danas i koja je njegova uloga u društvenim promenama. Od obećanja radikalne demokratizacije javne sfere, istinskog medijskog pluralizma, decentralizacije društvene moći, nestanka cenzure, dekomercijalizacije kulture i tržišta bez monopola, dobili smo sasvim drugačiju situaciju. Komunikacijski prostor interneta koncentrisan je u “oblacima” nekolicine monopolističkih korporacija, reklamiranje bazirano na praćenju korisnika postalo je dominantan poslovni model, elektronske komunikacije su pod stalnim nadzorom obaveštajnih službi a informativni mediji su u krizi bez presedana.

Vodeći svetski stručnjak za političku ekonomiju komunikacije Robert V. Mekčejsni razloge izneverenih obećanja pronalazi u komercijalizaciji interneta zbog promene javnih politika tokom 1990-ih godina i posledičnom delovanju kapitalističkih sila na njegov dalji razvoj.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Fakultet za medije i komunikacije - Univerzitet Singidunum; 2015; Broširani povez; latinica; 22 cm; 391 str.; 978-86-87107-37-3;