knjizara.com
Sumrak republike
politika za XXI vek u lavirintu tranzicije

Dragan Stojković (autor)

Sumrak republike
1100 din
U korpu

Tri su velike teme društvene stvarnosti koje su odredile sadr­žaj ove knjige: Oblik državnog uređenja, Tranzicija, i Politika za XXI vek.
Demontažu socijalizma započeo je još režim Slobodana Miloševića, u poslednjim godinama vladavine Saveza komunista, centralizacijom, ukidanjem samoupravljanja i promenom vlasništva nad sredstvima za proizvodnju, podelom deonica. Pod pritiskom i protestima građana uveden je višepartijski sistem i parlamentarna demokratija. Ali, to nije bilo dovoljno. Iako je proces istorijskog revizionizma započeo još krajem osamdesetih, posle smene vlasti 2000. on je instituci

onalizovan, pa se sve otvorenije u pitanje dovodi i sam republikanski oblik državnog uređenja. Posle raznih perioda vladavine svih političkih opcija, od SPS i demokratske stranke do radikala prerušenih u naprednjake, sve više se obnavlja monarhistička ideja.
Tranzicija je započela u uslovima rata i međunarodnih sankcija, a definitivno rušenje tragova socijalizma i povratak na kapitalizam je usledio posle oktobra 2000. ubrzanom masovnom privatizacijom i uništenjem privredne proizvodnje. Fabrike su prodavane u bescenje a stotine hiljada radnika je ostalo bez posla. Privatizovana su i uspešna preduzeća koja su zatim zatvarana, sa jedinim ideološki motivisanim ciljem – sprečavanje svake mogućnosti uspešnog poslovanja društvenog sektora i podsećanja na socijalizam.Politička borba u višepartijskom sistemu se do 2000. godine vodila isključivo u cilju obaranja režima Slobodana Miloševića, a posle toga je smisao političke borbe sveden na borbu za vlast. Težište politike se svodilo na status pokrajine Kosova i Metohije i proces integracije u Evropsku Uniju. Uz stalno žarište posleratnih traumatičnih odnosa sa okolnim republikama bivše Jugoslavije, odnosa prema ratnim zločinima, obaveza prema Međunarodnom sudu pravde, političke stranke su se smenjivale na vlasti i u opoziciji, a nisu donosile ništa novo. Očuvane su i razvijene sve one nacionalističke ideologije koje su i dovele do ratova devedesetih. Na političkoj sceni se nije izgradila pozicija jake političke partije levice a građanske inicijative koje su doprinele rušenju Miloševića su marginalizovane.
U svakom pogledu Republika je ugrožena, a najvažniji zahtevi, uspostava vladavine prava i nezavisnost rada državnih institucija, kao njeni temelji, privatizovani su od partijskog monopola.
Tekstovi sabrani u ovoj knjizi nastali su tokom poslednje dve decenije kao spontano reagovanje na razne događaje i objavljivani su najviše u dnevnom listu „Danas“ i u listu „Republika“. Osim nekoliko neobjavljenih tekstova i priloga za druge medije u prilogu su predočeni i tekstovi nastali iz javnog angažmana autora, kao jedna vrsta „praktikuma“ i dokumenta o pokušaju promišljanja primene ideja u konkretnim društvenim okolnostima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Most Art; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 300 str.; 978-86-80640-27-3;