knjizara.com
Demokratija na zalasku - autoritarno-totalitarna pretnja

Zoran Vidojević (autor)

Demokratija na zalasku - autoritarno-totalitarna pretnja
rasprodato

„Ova studija dr Vidojevića spada u red zrelih sinteza širih teorijskih saznanja i opservacija, s jedne, i relevantnih empirijskih istraživanja, kao i nalaza, s druge strane. Impresivno deluju napori i uspesi autora da situira stanje u pojedinim zemljama, posebno Srbiji, u opšti kontekst neoliberalizma i globalizacije...Posebnu pažnju zaslužuje osvrt autora na sve čvršće povezivanje profita i nasilja kao osnove neoliberalizma i neoliberalne globalizacije. U takvim uslovima najviše strada socijalna pravda. Kad je reč o Srbiji, autor ističe da je na delu regresivni kapitalizam ’gazdaškog tipa’“ (profesor dr Vučina Vasović).
„...Na bazi višedecenijskog i

nterdisciplinarnog istraživanja, impresivne konsultovane literature i ogromnog broja relevantnih podataka, u studiji se svestrano razmatra duboka kriza demokratije koja nezadrživo sužava njen sadržaj i pretvara je u nešto... suprotno njenoj suštini, što preti njenim slomom i faktičkim iščezavanjem... Duboko sam ubeđen da će publikovanje ove izuzetno kvalitetne, originalne naučne sinteze biti od velike društvene koristi“ (profesor dr Mlađen Kovačević).
„Istraživanje je uokvireno višeslojnim teorijskim pristupom i oslanja se na relevantne empirijske pokazatelje koji su navedeni u brojnoj literaturi datoj na kraju studije. Pristup je interdiscipli-naran: uključeni su sociološki, ekonomski, filozofski i politikološki aspekti demokratije i njene savremene krize... U celini uzev, studija dr Zorana Vidojevića je snažna, višeslojna i solidno argumentovana kritika neoliberalizma i ideologije o njegovoj bezalternativnosti” (profesor dr Todor Kuljić).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Totalitarizam , Demokratija , Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 348 str.; 978-86-519-0495-3;