knjizara.com
Demokratija - epizodna misterija

Mijat Damjanović (autor)

Demokratija - epizodna misterija
rasprodato

Knjiga Mijata Damjanovića Demokratija – Epizodna misterija predstavlja autorovo sveobuhvatno razmatranje savremene demokratije kao političkog oblika u svim njenim dimenzijama, njenoj ambivalentnoj prirodi, uzletima i padovima, iskušenjima i protivrečnostima, razmatrajući njene brojne prednosti kao političkog oblika, ali i ne tako mala ograničenja. Autor piše o brojnim preprekama u njenoj realizaciji, izlažući svoje kritičke sudove o prirodi, smislu i dilemama savremene demokratije na nov, sveobuhvatan način izvan ideoloških ograda, predrasuda i stereotipa i nekritičkog glorifikovanja, ili pak, negiranja.
Knjiga se sa

stoji iz petnaest poglavlja posvećenih različitim aspektima savremene demokratije, a na kraju je opremljena indeksom imena i indeksom pojmova, kao i relevantnim Internet adresama.
Na trezven, promišljen i kritički način sudeći o njenim menama i protivrečnostima, kako u nacionalnim okvirima, tako i globalnim perspektivama, autor nam nudi jednu celovitu sliku savremene demokratije. Tako autor promišlja njene najznačajnije aspekte, razmatrajući savremene diskurse demokratije, mesto i ulogu države, političkih stranaka, društvenog kapitala, civilnog društva, javne, uprave i medija u njenom oblikovanju i preoblikovanju. Posebno poglavlje je posvećeno raspravi o globalizaciji, kao i aktuelnim međunarodnim političkim i ekonomskim inicijativama, forumima, samitima, vladinim i nevladinim organizacijama i udruženjima. Rukopis je bogato empirijski zasnovan i teorijski utemeljen.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija , Filozofija politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; latinica; 23 cm; 438 str.; 978-86-519-0939-2;