knjizara.com
Crveni Pjero i druge novele

Stanislav Krakov (autor)

Crveni Pjero i druge novele
1430 din
U korpu

Na žalost moderne srpske pripovedačke umetnosti Krakovljeve novele Crveni pjero nisu objavljene u ranim dvadesetim godinama XX veka, niti je to autor učinio za svoga života. Naravno, u poratnim godinama (posle 1945. pa nadalje) u kontekstu srpske književnosti ta manifestacija je bila nemoguća zbog piščeve biografije: u toku Drugog svetskog rata bio je jedan od najbližih saradnika generala Milana Nedića na mnogim osetljivim zadacima. Ovdašnje

objavljivanje pripovedačke celine Crveni pjero sasvim sigurno zrači svojom izrazitom modernošću i ova neobična književna činjenica svedoči nam o jednom avangardnom projektu koji je prepušten zaboravu, a bio je utemeljen na onovremenim najmodernijim tendencijama evropske prozne umetnosti.
Ovo izdanje Krakovljevih priča razlikuje se po strukturi knjige kao celine: dok su u prvom izdanju priče poređane po hronološkom principu kompozicija ovog izdanja organizovana je u nekoliko tematskih segmenata koji se u nekim elementima dodiruju. Svemu su dodati tekstovi iz segmenta „…I druge proze”.
Gojko Tešić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 350 str.; 978-86-519-2618-4;