knjizara.com
Čelične konstrukcije u građevinarstvu

Zarić, Buđevac, Stipanić (autor)

Čelične konstrukcije u građevinarstvu
3190 din
U korpu

Posle izvesne pauze, u izdanju “Građevinske knjige” ponovo su publikovana četiri naslova iz oblasti metalnih i čeličnih konstrukcija, za kojima postoji permanentna potreba studenata i inženjera građevinsko-arhitektonske struke. Ove knjige žive već godinama unazad kao nezaobilazno štivo koje pokriva plan i program predavanja na Građevinskom fakultetu, višim građevinskim školama, ali i kao neophodni priručnici u svakodnevnoj inženjerskoj praksi.
Upotreba gvožđa, a potom i čelika, kao materijala za noseće konstrukcije u građevinarstvu je relativno skorijeg datuma. Prva konstrukcija od gvožđa stara je tek nešto više od 200 godina. Čelične konstrukcije posedu

ju specifična svojstva i značajne tehničke i funkcionalne prednosti u odnosu na druge građevinske materijale, zbog čega imaju široku primenu za sve vrste građevinskih konstrukcija. Čelik kao osnovni materijal za noseće metalne konstrukcije koristi se za skoro sve tipove građevinskih objekata, kao što su spratne zgrade, hangari, sportske dvorane, krovovi stadiona, garaže, mostovi, silosi, bunkeri i mnoge druge konstrukcije za specijalne namene.
Visoke mehaničke karakteristike ovog materijala čine da čelične konstrukcije drže sve rekorde u građevinarstvu.
Mostovi su, bez sumnje, najveće dostignuće modernog graditeljstva, a posebno mesto svakako pripada metalnim mostovima, koji drže sve rekorde u pogledu raspona, visine stubova i pilona, širine kolovozne table, itd. Slična situacija je i u drugim oblastima, na primer, u zgradarstvu, gde su čelične konstrukcije na prvom mestu, kako po visini, tako i po rasponima, brzini gradnje i slično.

Koncept ove knjige je da kroz primere prikaže i analizira najbitnije materijale iz oblasti proračuna i konstruisanja nosećih čeličnih konstrukcija u građevinarstvu. Ovo izdanje je značajno prošireno i u celini zasnovano na primeni novih JUS-standarda. U knjizi su kroz primere prikazani savremeni postupci proračuna uključujući i metode graničnih stanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Čelične konstrukcije , Proračun , Građevinarstvo i konstrukcije uopšte , Građevinski zanati , Građevinski materijali , Građevinski delovi , Zidarski radovi
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 9. izdanje, 2009; latinica; 25 cm; 915 str.; 978-86-395-0588-2;