knjizara.com
Bilećki dobrovoljci vojvode Radovića

Aleksandar Stevanović, Tihomir- Tiho Burzanović (autor)

Bilećki dobrovoljci vojvode Radovića
1320 din
U korpu

Knjiga „Bilećki dobrovoljci Vojvode Radovića“ govori o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini. Bileća je mali grad u Hercegovini. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, 1991. godine, grupa dobrovoljaca iz ovog mesta predvođena Radom Radovićem je otišla na dubrovačko ratište. Tako je i nastalo ime jedinice. Početkom rata u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, ova jedinica odlazi na mostarsko ratište. Tokom više od tri godine rata ova jedinica je išla na mnoga ratišta širom Republike Srpske. Ova jedinica je bila najhrabrija i najsposobnija na prostoru istočne Hercegovine, i jedna od najjačih u čitavoj Republici Srpskoj. U ratu su poginula 24

pripadnika ove jedinice, a od njih stotinjak, koliko ih je inače bilo, samo jedan borac ni jednom u toku rata nije bio ranjen. Neki su bili ranjeni i po pet puta. U toku rata Rade Radović je zbog hrabrosti i sposobnosti proglašen za vojvvodu. On je rođen na Kosovu, u mestu Lipljan, od roditelja kolonista iz Bileće. Kao mlad čovek sa Kosova je otišao da živi u Bileću. Ubijen je 1998. godine.

Prvo izdanje ove knjige izašlo je odmah posle rata, 1996. godine. Autor je bio novinar iz Podgorice Tihomir Burzanović. Prošle godine navršilo se trideset godina od formiranja jedinice, a ove godine je trideset godina od početka rata u Bosni i Hercegovini. Povodom toga Aleksandar Stevanović je uz odobrenje Tihomira Burzanovića napravio dopunjeno izdanje ove knjige. Knjigu čine svedočanstva boraca.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Algoritam; 2022; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 183 str.; 978-86-7662-186-6;