knjizara.com
Bibliografija o genocidu nad srpskim narodom u XX veku

Jovo Bajić (autor)

Bibliografija o genocidu nad srpskim narodom u XX veku
1430 din
U korpu

„Bibliografija o genocidu nad Srbima u XX veku, čiju je pripremu osmislilo i pokrenulo Društvo za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u XX veku, u saradnji sa Arhivom SANU i uz podršku akademika Vasilija Krestića, jedinstven je projekat. Ovakva bibliografija, koliko nam je poznato, do sada nije urađena. Bibliog

rafija koja obuhvata knjige koje nude građu o zločinima nad srpskim narodom na svim balkanskim prostorima gde Srbi žive predstavlja polaznu osnovu, nudi osnovne putokaze kojim bi se usmeravali istraživači koji se bave i koji će se baviti istraživanjem prošlosti i sadašnjosti srpskog naroda, koji je tokom celog XX veka bio izložen genocidu, ali i prošlosti i sadašnjosti ostalih naroda koji sa Srbima dele isti geografski prostor.

Pripremajući Bibliografiju genocida nad srpskim narodom u XX veku pošli smo od kapitalnih dela koja svedoče o srpskim stradanjima, od literature kojom su se koristili pisci tih knjiga. Dolazile su u obzir knjige objavljivane u nekadašnjoj jugoslovenskoj državi, ali i u inostranstvu. Uporedo sa delima na srpskom jeziku u Bibliografiju su uključena i dela prevedena ili napisana na stranim jezicima, najviše na engleskom, francuskom, italijanskom. Pored naučnih studija tu su pojedine monografije, zbornici i radovi sa naučnih skupova posvećenih stradanju srpskog naroda, hronike pojedinih naselja. Među ovim knjigama nema književnih, proznih ili dela u stihu koja se bave stradanjem Srba. U našoj Bibliografiji su naučna, memoarska i publicistička dela u kojima se svedoči o događajima koji su se desili i o ljudima koji su postojali. Koristili smo i elektronske kataloge Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci i Centralne narodne biblioteke ‘Đurđe Crnojević’ na Cetinju.

Bibliografiju smo podelili na tri tematske celine: Prvi svetski rat, Drugi svetski rat i versko-građanski ratovi na tlu bivše Jugoslavije 1991–1995, i NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Autori i dela su poređani po azbučnom redu. Bibliografiju genocida nad srpskim narodom, koju vam predstavljamo, ne smatramo završenom, ona se stalno može dopunjavati i proširivati upisivanjem novih bibliografskih jedinica. Pored toga što Bibliografija sadrži više od 2600 naslova, svesni smo da ima još značajnih knjiga koje se bave genocidom nad srpskim narodom za koje nismo znali i koje nismo uvrstili u našu Bibliografiju.“ (Autor)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bibliografije , Genocid
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2021; ćirilica; 24 cm; 250 str.; 978-86-7396-810-0;