knjizara.com
Kupreška ognjišta, zborišta i zgarišta

Jovo Bajić (autor)

Kupreška ognjišta, zborišta i zgarišta
1540 din
U korpu

„Na osnovu rasute pretežno pisane građe, najvećim delom objavljivane tokom devetnaestog i dvadesetoga veka, nastojali smo da osvetlimo vekovno bitisanje kupreških Srba na ovim prostorima, kao i njihov život sa Kuprešanima rimokatoličke i muslimanske veroispovesti. Bavili smo se i srpskim stradanjima u dvadesetom veku, dotakavši se pokolja koje je organizovala Nezavisna Država Hrvatska i stradanjima u versko-građanskom ratu od 1992. do 1995. godine.
U poslednjem ratu u jesen 1994. godine kupreški Srbi, kao i njihovi sunarodnici sa susednih kraških polja, proterani su iz svojih drevnih naselja, a njihova sela su, posle Dejtonskog sporazuma, razorena do temelja. Na tome se ni

je stalo, uporedo sa zatiranjem srpskih naselja, pojačavana su nastojanja da se na ovim prostorima zatre srpsko ime. […]
U ovoj knjizi govorili smo i o seobama Kuprešana u Liku, Slavoniju i Dalmaciju u šesnaestom i sedamnaestom veku, gde su oni u nove predele stigli kao Srbi, donevši pravoslavnu veru i krsne slave.
Ovom našom knjigom nastojali smo da dokažemo da su Srbi vekovima bivstvovali na Kupreškoj visoravni, čuvali pravoslavnu veru, srpsko ime i otačko predanje i ostavili neizbrisive tragove duhovne i materijalne kulture.“ (Autor)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srba , Genocid
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 527 str.; 978-86-7396-700-4;