knjizara.com
Srbija na razmeđi vekova (1878-1918)

Srbija na razmeđi vekova (1878-1918)
504 din
Stara cena: 594 din
U korpu

Portalibrisov literarni konkurs za najbolju kratku priču je važan deo edicije Otrgnuto od zaborava, čiji je cilj upravo očuvanje kulturne baštine i bolje razumevanje naših korena, istorije i kulture. Ovom prilikom učesnici su bili pozvani da pišu na temu: Srbija na razmeđi 19. i 20. veka, odnosno da potraže inspiraciju u tom istorijskom periodu, i odazvali su se u velikom broju sa vrlo kvalitetnim radovima, te je bilo teško izdvojiti najbolje.

Pri odabiru radova za ovu zbirku vodili smo se prvenstveno njihovom književnom vrednošću. Kao što je i ranije bio običaj, zbirku otvaraju pobedničke priče, jer smo želeli da im u ovoj zbirci damo posebno mesto. Ostali radovi nisu

pozicionirani po kvalitetu, već po tematici i emotivnom tonu. Iznenadiće vas šarolikost tema, lucidnost književnih postupaka, dubina prikazanih osećanja, sposobnost autora da nas uvuku u svet svoje priče i naše zajedničke prošlosti i korena. Čitajte o Milunki Savić, Peri Todoroviću, Dragutinu Dimitrijeviću Apisu, Dragi Mašin, ali i mnogim nepoznatim ličnostima, nečijim precima, ili izmišljenim junacima čije su sudbine duboko upletene u pomenutu turbulentnu epohu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srba , Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: PortaLibris; 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 200 str.; 978-86-7818-724-7;