knjizara.com
Masovna ubistva - III grupa zločina u Banatu

Drago Njegovan (autor)

Masovna ubistva - III grupa zločina u Banatu
1620 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

U 17. knjizi edicije „Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini” objavljujemo elaborat iz III grupe masovnih zločina u Banatu, pod naslovom „Masovna ubistva”
U ovoj knjizi reprodukovan je primerak elaborata „Masovna ubistva”, koji se nalazi u današnjoj Zbirci istorijskih dokumenata Odeljenja savremene istorije Muzeja Vojvodine, inv. br. 30.540, kao nasleđe Arhivske zbirke Istorijskog muzeja Vojvodine, odnosno prethodnog Muzeja revolucije Vojvodine, koji je nastao iz zbirke NOB Vojvođanskog muzeja.
Dr Drago Njegovan

„Nemci nam izazivački bacaju u oči laž da je ova zemlja bila i da će ostati nemačka. I ne pokušavaju to da do

kažu, jer nije tako daleko doma Marije Terezije i Josifa drugog kada su bogate banatske ravnice gostoljubivo primile u svoje krilo siromašne nemačke iseljenike. Primile su ih i pružile im svoje darove. Sada je došlo doba da se domaćinu oda priznanje i Nemci su ga odali, ali na svoj način.
Zahvaljujući političkoj orijentaciji poslednjih jugoslovenskih vlada, peta kolona uspela je da se u Banatu nesmetano razvije i učvrsti svoje pozicije. Kada su u Banat ušle prve SS trupe zatekle su već spremljen teren. Švabe su već preuzele vlast i zauzele važnije položaje ranije, iza kulisa, određene. SS trupe donele su firmu pod kojom su banatskim Nemcima 0150 Banaterima dale široko i nesmetano polje rada. Vođa nemačke narpdnosne grupe u Srbiji i Banatu, kako je sebe nazivao dr Sep Janko, poznatim Aufrur-om, pozvao je sve Folksdojčere u Banatu i Srbiji na saradnju i Banateri siltom su se odazvali ovom pozivu. I tada pod okriljem nacional-socijalizma Švabe daju maha svojim sadističkim pritajenim najnižim i najprimitivnijim strastima. Do rata mirni i lojalni građani preko noći pretvorili su se u krvožedne zveri, koje sa svojim svirepostima mogu da se takmiče sa zločinima srednjovekovne inkvizicije.”
Iz uvoda elaborata

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Genocid
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 30 cm; 250 str.; 978-86-515-1688-0;