knjizara.com
Balkanski svetovi
prva i poslednja Evropa

Trajan Stojanović (autor)

Balkanski svetovi
rasprodato

Knjiga Balkanski svetovi: Prva i poslednja Evropa , koju je naša publika dobila tako brzo i u tako otmenom ruhu (izvorno je objavljena pod naslovom Balkan Worlds: The First and Last Europe u Njujorku 1994. a s engleskog ju je prevela Ivana ?ordevic) predstavlja, bez preterivanja, jedno od najambicioznijih i metodološki radikalnih ostvarenja istorijske »škole Anala«, u kojoj je profesor Stojanovic dovršio svoje usavršavanje u zanatu istoricara.


Ova knjiga o Balkanu u s v i m stolecima nema onu svima poznatu artikulaciju koja prati smenjivanje velikih epoha (antika, srednji vek, novi vek), vec jednu sasvim drugojaciju, u kojoj su osnovni kompleksi: Kultura zemlje, Biotehnika i društvena biologija, Tehnika, Društvo, Privreda, Licnost i kultura, Slobode i prinude kulture i Uzajamni odnos populacionih sistema.
Ova knjiga izborom dimenzija koje nastoji da osvetli, perspektivom i razmerom izlaganja, pojmovnim aparatom citavog niza nauka o coveku i društvu, usmerava duhovne oci citalaca prema onome što je opšte, što je dugog trajanja, što se kao morska struja krece sporo u dubini noseci na sebi sve ono što se brzo krece i talasa.

Takav pristup autoru omogucuje da razabere najvažnije promene, one koje se ne daju razabrati usredsredivanjem na uobicajeni niz "istorijskih zbivanja". Stojanovic npr., istražuje stvari kao što su klima, odnos izmedu vida i sluha kod balkanskog coveka, te upotrebu plinskog osvetljenja u balkanskim gradovima – da pomenemo samo neke od tema – kako bi razumeo najdublje promene koje su se tokom milenijuma dogodile na Balkanu. Takav pristup on zasniva na neverovatno dobrom poznavanju istorijskih izvora i procesa, ne samo u datoj oblasti vec i šire, i neminovno ukazuje na opsežnije procese koji su se odvijali u vecim oblastima, a svakako u dobrom delu Evroazije.

Svejedno da li je posmatramo kao svetsku ili balkansku istoriju, ovu knjigu je pravo uživanje citati. Gotovo na svakoj stranici, zadivljeni smo Stojanovicevim temama, primerima, vezama koje iznalazi – recju, kako širokim rasponom pitanja kojima se bavi tako i bogatstvom dokaznog materijala. Ovo je jedna od onih knjiga koje raspaljuju um i opcinjavaju srce.

Knjigu je s engleskog prevela Ivana ?ordevic, dobitnica nagrade “Miloš ?uric” za prevodilaštvo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Civilizacija , Balkan
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Equilibrium; 1997; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 520 str.; 86-82937-02-6;