knjizara.com
Atlas svemira
veliki ilustrovani vodič sa svim mapama sazvežđa

Đanluka Rancini (autor)

Atlas svemira
rasprodato

Atlas svemira daje odličan uvod za praćenje dešavanja tokom godine 2009. koja je proglašena za Međunarodnu astronomsku godinu.
Astronomija je, nakon izuzetnog razvitka koji je doživela u poslednja četiri veka, novi milenijum dočekala u fazi naročito bogatoj otkrićima. Ovaj veliki ilustrovani vodič prelazi krupnim koracima istoriju astronomije, od kada je Galilej, početkom XVII veka, uperio ka nebu svoj durbin do dan-danas.
Kroz tri celine italijanski astrofizičar Đanluka Rancini predstavlja odličan uvod u svet astronomije, astrofizike i kosmologije.
U uvodnom d

elu čitalac će pronaći sve o Sunčevom sistemu, Suncu, Zemlji i planetama, kao i osnovne pojmove za razumevanje astronomije. Autor navodi i značajna istraživanja nebeskih tela i pojava kao i rezultate najuspešnijih potraga za životom u Sunčevom sistemu.
Izlazeći iz Sunčevog sistema Rancini u drugom delu atlasa uoznaje čitaoca sa udaljenim oblastima kosmosa, zvezdama i galaksijama. Korak po korak prelazi istoriju astronomije, stvaranja sazvežđa, nastanak zvezda, osnovne postavke kosmologije objašnjavajući i složenije fenomene poput crne rupe i sl.
Treći deo je rezervisan za objašnjenja osnova posmatranja u kratki prikaz instrumenata za posmatranje. Uz pomoć mapa autor daje sliku neba, svih sazvežđa kao i korisne informacije o tome kada i kako možete razaznati glavne zvezda pomoću kojih se određuje položaj sazvežđa na nebu.
Bogato ilustrovan Atlas svemira je vodič velikog formata koji će biti zanimljiv širokoj čitalačkoj publici bez obzira na uzrast, od osnovaca do studenata, od onih koji žele da nauče osnove astronomije do onih koje zanimaju detaljniji podaci iz oblasti astronomije, astrofizike i kosmologije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Astrofizika , Svemir , Kosmologija , Vasiona
Ostali naslovi iz oblasti: Astronomija

Izdavač: Mono & Manjana; 2008; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 216 str.; 978-86-7804-129-7;