knjizara.com
Kosmos u orahovoj ljusci

Stiven Hoking (autor)

Kosmos u orahovoj ljusci
2178 din
Stara cena: 2420 din
U korpu

Kratka povest vremena, prodata u mnogo miliona primeraka, upoznala je čitaoce širom sveta sa zamislima ovog izuzetnog teoretičara fizike. Posredi je raskošno ilustrovana knjiga u kojoj se izlaže priča o napretku u fizici ostvarenom posle pojave Hokingovog prvog znamenitog dela.
Jedan od najuticajnijih mislilaca našeg doba, Stiven Hoking postao je intelektualna ikona. Ugled je stekao ne samo po odvažnosti svojih zamisli nego i po jasnoći i duhovitosti kojima ih izlaže. U svojoj knjizi Hoking nas vodi samim graničnim područjem teorijske fizike, gde je istina često neobičnija od mašte, kako bi laičkim jezikom objasnio načela koja upravljaju našim kosmosom.
Kao i mnoge nj

egove kolege teoretičari fizike, Stiven Hoking nastoji da se domogne svetog grala nauke - neuhvatljive Teorije Svega koja počiva u samom srcu kosmosa. Svojim pristupačnim i često lepršavim stilom on nam pomaže da proniknemo u tajne kosmosa - od supergravitacije do supersimetrije, od kvantne teorije do M-teorije, od holografije do dvojnosti. U njegovoj pratnji stižemo do još neukroćenih međa nauke gde teorija superstruna i p-brana možda sadrži konačni ključ zagonetke.
Takođe, Hoking nam omogućava da zavirimo iza pozornice jedne od najuzbudljivijih intelektualnih pustolovina - nastojanja "da se povežu Ajnštajnova opšta teorija relativnosti i zamisli Ričarda Fejnmena o višestrukim istorijama u celovitu objedinjenu teoriju koja bi opisala sve što se događa u kosmosu".Uz osoben zanos, profesor Hoking poziva nas da mu se pridružimo na ovom izuzetnom putovanju kroz prostorvreme. Obilje ilustracija u boji pomaže da se predeli kojima se krećemo predoče kao nadrealna zemlja čuda u kojoj se čestice, listovi i strune kreću kroz jedanaest dimenzija; gde crne rupe isparavaju i iščezavaju, odnoseći sa sobom svoje tajne; i gde je prvobitno kosmičko seme iz koga je iznikao naš kosmos bilo tek majušni orah.
Kosmos u orahovoj ljusci neizostavno je štivo za sve one koji žele da dokuče kosmos u kome obitavamo. Kao i čuvena Kratka Povest vremena, ova knjiga dočarava uzbuđenja koja prostruje naučnom zajednicom kada tajne kosmosa počnu da se razodevaju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosmologija , Zvezdani sistemi , Vasiona
Ostali naslovi iz oblasti: Astronomija

Izdavač: Informatika; 2002; Tvrd povez; latinica; 26 cm; 216 str.; 86-83741-16-8;