knjizara.com
Stiven Hoking : povest o prijateljstvu i fizici

Leonard Mlodinov (autor)

Stiven Hoking : povest o prijateljstvu i fizici
1299 din
U korpu

Kakav je Stiven Hoking zaista bio? Kako se nosio sa svojom bolešću i kako je njegova invalidnost uticala na njegovo razmišljanje? Čime se odlikovao njegov pristup životu i radu? Šta ga je inspirisalo i kako su nastajale njegove ideje? Koja su njegova glavna naučna dostignuća i kako se uklapaju u ukupnu celinu fizike? Šta zapravo rade teorijski fizičari, kako to rade – i zbog čega?
Stiven Hoking, jedan od najuticajnijih fizičara našeg vremena, dotakao je živote miliona. Prizvavši u sećanje vreme od skoro dve decenije koje je proveo kao Hokingov saradnik i prijatelj, Leonard Mlodinov na jedinstven i duboko ličan način portretiše ovog kompleksnog čoveka. Upoznajemo Hokinga ka

o genija, koji upreže svoj um kako bi otkrio misterije univerzuma – na kraju formuliše revolucionarnu teoriju crnih rupa, koja iznova pokreće kosmologiju kao disciplinu, te utire put fizičarima za istraživanje porekla univerzuma na potpuno nove načine. Upoznajemo Hokinga kao kolegu i kao čoveka kome bolest dozvoljava sa komunicira sa samo šest reči u minuti, ali koji ulaže napore da svoje razgovore oboji humorom. Naposletku, upoznajemo Hokinga kao prijatelja, koji signale može da prenese mrštenjem, osmehom, ili čak podignutom obrvom.
Smeštajući nas iza kulisa u trenucima kada se Hoking prepušta svojoj strasti prema vinu i kariju; dok deli svoja osećanja o ljubavi, smrti i invalidnosti; i dok se bavi dubokim pitanjima filozofije i fizike, Mlodinov uspeva da dočara Hokingov nesalomivi duh. Stiven je bio čuven po tome što je uzburkao svet fizike, što je pisao o njoj, i što je sve to činio uprkos obolelom telu. Međutim, za nekoga ko ne može da se kreće, a naročito za nekoga ko ne može da govori, isto je tako teško da održava dugogodišnja prijateljstva, da stvara duboke veze, da nađe ljubav. Stiven je znao da ga upravo veze s ljudima i ljubav, a ne samo fizika, održavaju u životu. Ova dirljiva priča o prijateljstvu nudi nam neprocenjive lekcije jednog od najvećih fizičara – o životu, univerzumu i sposobnosti da se prevaziđu zastrašujuće prepreke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Astrofizika
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2022; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 236 str.; 978-86-10-04189-7;