knjizara.com
Antropolog(ija) u SAD
proučavanje odnosa moći, etniciteta, turizma i potrošnje u SAD iz ugla privremenog imigranta

Saša B. Nedeljković (autor)

Antropolog(ija) u SAD
rasprodato

Studija Antropolog(ija) u SAD je u prvom licu ispričano i sredstvima kulturne antropologije obrađeno svedočanstvo o naučnim izazovima sa kojima se sreću učesnici programa međunarodne razmene stručnjaka. Svoja iskustva sa boravka u SAD 2011. godine u trajanju od nekoliko meseci, koji je proveo u svojstvu gostujućeg naučnog istraživača na tamošnjim univerzitetima, autor je ponudio pre svega stručnoj javnosti, ali će monografija možda biti zanimljiva i publici koju zanima kultura SAD, ili odnosi među kulturama uopšte. U središtu autorovih interesovanja su odnosi moći koji se na različitim nivoima manifestuju u različitim aspektima društvene stvarnosti.
-------------------

------
Ova studija predstavlja prvu doslednu primenu autoetnografije u srpskoj etnologiji/antropologiji sveta. Ideja da se autobiografski metod i etnografska analiza modeluju tako da nam interpretiraju iskustvo bivanja subjektom međunarodnih (naučnoprosvetno-političkih) integracija sasvim je originalna. Kritička vrednost ove studije je izuzetno velika jer se autor usuđuje da u pitanje dovede tabuisane teme savremenog novog javnog menadžmenta nauke i visokog obrazovanja... Pored analitičkog, monografija ima vrednost i za etiku antropoloških istraživanja. Ona će dodatno učvrstiti samopo-štovanje domaćih društveno-humanističkih naučnika u nastojanju da naše naučno i nastavno polje očuvaju kao noseći stub kulturne baštine, kao kulturnu vrednost i kao javno dobro.
Iz recenzije prof. dr Miloša Milenkovića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2013; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 187 str.; 978-86-88803-51-9;