knjizara.com
Albanski zatvorenik
32 godine pakla u albanskom zatvoru

Jovica Crvenko, Goran Babić (autor)

Albanski zatvorenik
617 din
Stara cena: 726 din
U korpu

Kuda da ode čovek koji se razočarao u zemlju za koju se borio? Ima li za njega života u opasnim okolnostima, gde svako svakoga smatra špijunom, izdajnikom ili bar sumnjivim.
Dokumentarna priča, ili bolje reći poduži intervju sa Jovicom Crvenkom svedoči o neverovatnoj ljudskoj sudbini i moći tela i uma da izdrži više od trideset godina u surovim uslovima albanskog zatvora.Nakon Drugog svetskog rata u kome je izgubio dva brata, borio se na strani partizana i bio zarobljavan, Crvenko se suočava sa naličjem socijalizma. Bez ikakve krivice biva zatvoren u svojoj zemlji. To poniženje odvodi ga, nakon otpuštanja iz zatvora, u staljinističku Albaniju. Iako se kune da

nije špijun, odbija da radi za tuđu zemlju – želi samo bilo kakav posao da bi preživeo. Ali, on je ipak sumnjiv režimu Envera Hodže. Završava u tamnici gde će u užasnim uslovima provesti više od trideset godina. I nakon svega će reći da iz zatvora nije želeo ni da ode. Nakon odslužene kazne na slobodi je živeo samo pet godina.
Životna priča ovog čoveka, njegova gorka iskustva, fizički i psihički mučni trenuci, mehanizmi kojima se spašavao od ludila, potonuća, strahote koje je doživeo u zatvoru – sve to svedoči o snazi volje i čudesnoj životnoj sili koja ga je spasila.
Književnik Goran Babić, pripremajući dokumentarne emisije za televiziju, intervjuisao ga je i sačuvao njegovu potresnu ispovest od koje je nastala ova knjiga.


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: PortaLibris; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 159 str.; 978-86-7818-516-8;