knjizara.com
500 zaboravljenih
neispričana priča o ljudima koji su sve rizikovali u najvećoj misiji spasavanja u Drugom svetskom ratu

Gregori Friman (autor)

500 zaboravljenih
rasprodato

Naučili smo da je bolje živeti s jednom nogom nego provesti život na kolenima.

Zapanjujuća, dosad neispričana priča o najvećoj misiji spasavanja u Drugom svetskom ratu – kada je Agencija za strateške službe (OSS) odlučila da vrati više od 500 avijatičara koji su se našli iza neprijateljskih linija u Jugoslaviji.

Tokom kampanje bombardovanja rumunskih naftonosnih polja, stotine američkih avijatičara bile su oborene iznad teritorije Jugoslavije koja se nalazila pod nacističkom okupacijom. Srpski seljaci su rizikovali sopstveni život da bi pružili utočište vojnicima koji su čekali da budu izbavljeni, pa je tako 1944. godine pokrenuta operacija Halijard. Iznureni od gladi, Ame

rikanci su morali da izgrade poletno-sletnu stazu dovoljno široku za teretne avione C-47, radeći bez odgovarajućeg alata, u potpunoj tišini kako ne bi uzbunili Nemce i kako ne bi još više ugrozili lokalne meštane koji su im pomagali. U isto vreme, teretni avioni su morali da se probijaju kroz neprijateljski vazdušni prostor pazeći da i sami ne budu oboreni.

Sada se prvi put iznosi puna istina o ovoj nezaboravnoj priči o odanosti, požrtvovanosti i hrabrosti, koja je više od pola stoleća iz političkih razloga držana pod velom tajne. Knjiga 500 zaboravljenih je povest od koje zastaje dah, koja nam pruža detaljan uvid u sve ono što se događalo iza scene tokom najsmelijeg organizovanog bekstva u Drugom svetskom ratu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2009; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 364 str.; 978-86-505-1292-0;