knjizara.com
Žumberački uskoci : unijaćenje i odnarođivanje

Dragan Vukšić (autor)

Žumberački uskoci : unijaćenje i odnarođivanje
rasprodato

Pre pola milenijuma – u specifičnim istorijskim okolnostima, a voljom politike i interesa – zabačen, bezvredan i skoro nenaseljen Žumberak prepušten je posebnoj, različitoj, nepoželjnoj i od početka „prezrenoj“ verskoj i etničkoj grupi nazvanoj uskoci. Oni su u Žumberku vekovima davali život i udahnuli mu dušu ispisujući i svoju i njegovu istoriju, da bi ga sredinom druge polovine devetnaestog veka, posle ukidanja Vojne krajine, počeli napuštati. Proces iseljavanja je pri kraju, žumberačkih uskoka je ostalo još malo, samo ostaci njihovih ostataka, i sutra ih neće uopšte biti.
Od doseljavanja, Žumberak i njegovi uskoci su jedno. Stvorena je tu posebna živo

tna, istorijska i kulturna simbioza čoveka i tla pa ako života u Žumberku i jeste ostalo još malo, „uskočke duše“ je u njemu nesrazmerno više.
Ova knjiga se ne bavi samo objektivnim okolnostima, onim što je istoriografski „objektivno“ uslovljeno, što je moralo da bude pa je i bilo, nego je sve to i okvir za razmatranje subjektivnih aspekata – viševekovne kolektivne frustracije i intimnog doživljavanja brutalnih i perfidnih pritisaka kojima su žumberački uskoci bili izloženi, s ciljem da ih se negira u verskom i etničkom pogledu, da se „izmeni“ njihovo poreklo i civilizacijsko biće.
Kako su se na uskočku dušu odražavale globalne razlike i suprotnosti, to je istorijski i civilizacijski važno pitanje. Sve je već urađeno i sve se već dogodilo, ništa ne možemo promeniti, ali možemo i moramo tragati za istinom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrougarska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 399 str.; 978-86-515-1317-9;