knjizara.com
Karlovački glasnik

Gordana Petković (autor)

Karlovački glasnik
1620 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

Novembarski dani 1918. godine bili su sudbonosni za Srbe u Austrougarskoj, jer je u tom burnom periodu, na samom kraju Prvog svetskog rata, ostvaren njihov davnašnji san – ujedinjenje sa maticom Srbijom.
U prvim novembarski danima, pre nego što je vojvođanske krajeve zaposela srpska vojska, pokrenuta su dva lista kao organi narodnih odbora, odnosno veća – Glasnik Narodnog veća u Sremskim Karlovcima 4. novembra, a ubrzo potom i Srpski list u Novom Sadu 6. novembra 1918. godine. U tom periodu pojavilo se još nekoliko listova koji su, uglavnom, pokrenuti kao organi narodnih odbora, ali su ubrzo dobijali stranačka obeležja ili su prestali da izlaze. Međutim, Sr

pski list i Glasnik Narodnog veća jedina su dva lista, odnosno organa narodnih odbora/veća, koja su izlazila u kontinuitetu u periodu od početka novembra 1918. do početka januara, odnosno februara 1919. godine. Od neprocenjive je važnosti što su sačuvani svi brojevi oba lista, jer nam svedoče o zbivanjima u tim sudbonosnim danima, danima kada su se ostvarivali snovi prečanskih Srba. Važno je napomenuti da se tako kompletni čuvaju jedino u Biblioteci Matice srpske u Novom Sadu.
Naša namera je da predstavimo originalni tekst Glasnika Odbora Narodnog veća, na sličan način kao što je pre dve godine predstavljen Srpski list. Jer, kao što je i za Srpski list naznačeno, njegov sadržaj ima nemerljiv značaj za proučavanje procesa, događaja i vremena u kojem je izlazio. Drugi važan razlog je praktične prirode – potiče iz želje jednog istraživača (priređivača) da list bude lakše dostupan stručnoj i široj publici.
Nadamo se da će ova knjiga, uz fotografije koje u originalnom tekstu ne stoje, i biografije značajnih ličnosti, koje se u originalnom tekstu pominju, na drugačiji način osvetliti ljude, događaje i procese na kraju Prvog svetskog rata u Sremskim Karlovcima, u odsudnim trenucima za srpski narod u Vojvodini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Austrougarska , Vojvodina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 376 str.; 978-86-515-1741-2;