knjizara.com
Zenitodadaizam u srpskoj književnosti

Predrag Todorović (autor)

Zenitodadaizam u srpskoj književnosti
rasprodato

U ovoj studiji autor se bavi proučavanjem fenomena koji je on nazvao zenitodadaizam – spojem dva pokreta u okvirima srpske avangarde – zenitizma i dadaizma. Uvodeći nov teorijski pojam – zenitodadaizam – Todorović ovaj termin objašnjava kao amalgam zenitizma i dadaizma, dva nezavisna pokreta, koja su se sjedinila na neobičan način. Zenitodadaizam je jedinstvena pojava, ne samo u našoj avangardi, već i u okvirima evropske. Kroz analizu te

kstova, proznih i poetskih, ali i njihove poetike, detaljan opis i tumačenje tipografskih, vizuelnih i tekstualnih aspekata časopisa srpskog zenitodadaizma, Todorović komparativnom metodom nalazi njihove sličnosti sa delima evropske avangarde. Baveći se i performativnim pojavama zenitodadaizma, scenskim nastupima, predavanjima, izložbama, autor ukazuje na multimedijalne aspekte ovog fenomena.

(Prof. dr Radivoje Konstantinović)

Predrag Todorović se već dugo bavi proučavanjem dadaizma u krugu književne i umetničke avangarde o čemu svedoče dve knjige (Planeta Dada i Dadaistički časopisi), i Antologija srpskog dadaizma. U novoj knjizi autor u središte ispitivanja postavlja „Zenitodadaizam“ kao jedinstveni spoj zenitizma i dadaizma u srpskoj, ali i evropskoj avangardi. Autor detaljno osvetljava delatnosti dadaiste Dragana Aleksića i njegove „dada čete“ i zenitista braće Micić i prećutkivanje njihovog doprinosa tokovima srpske i evropske avangarde koje su potencirali srpski nadrealisti u vreme vlasti jugoslovenskih komunista.

(Prof. dr Dejan Ajdačić)

Fokus ove studije uperen je na fenomen koji Todorović naziva zenitodadaizmom, na onaj period u istoriji kulture, književnosti i estetike gde se prožimaju vrednosti koje obznanjuje zenitizam i srpski dadaizam. Tekst knjige uključuje poglavlja posvećena razmatranjima relevantne istorije književnosti, ona posvećena teorijskim razmatranjima i poglavlja posvećena razmatranju pojedinačnih fenomena i protagonista zenitizma i dadaizma. Knjiga Zenitodadaizam u srpskoj književnosti predstavlja značajan doprinos našoj nauci kao i našoj kulturi. Ona na jedan svež a utemeljen način predstavlja tekovine naše rane avangarde i ukazuje na matricu koja je kasnije omogućila rast i drugih vidova književnog, pa i likovnog stvaralaštva.

( Dr Zoja Bojić, naučni savetnik)

Uz monografiju Zenitodadaizam u srpskoj književnosti ide i fototipsko izdanje srpskih dadaističkih časopisa: Da-da-Tank (Da-da-Tank), Dada Džez (Dada Jazz), Dada-Jok (Dada-Jok), Zenit-Ekspres Dada-Jok 2 (Zenit-Ekspres Dada-Jok 2), Zenit-Ekspres (Zenit-Ekspres).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dadaizam , Zenitizam
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2022; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 329 str.; 978-86-7095-311-6;