Zašto ljubav boli

ljubav i društvo

Eva Ilouz (autor)

Zašto ljubav boli

1870 din

U korpu

Pred čitaocima je knjiga koju mnogi smatraju emocionalnom mapom savremene ljubavi, a ljubav je danas, više nego ikad, bitna za ustanovljavanje sopstvene vrednosti. Knjiga je rezultat autorkinih razgovora sa hiljadama ljudi nakon kojih je ostala zbunjena pred haosom koji danas prožima ljubavne i seksualne veze. Zašto su žene širom sveta zbunjene neuhvatljivošću muškaraca? Da li su muškarci i žene u prošlosti bili u ljubavnoj agoniji na isti način kao i današnji? Odgovori se kriju u skrivenoj istoriji našeg nesavršenog detinjstva i u našim nesavršenim psihama i to je pretpostavka koja se ne dovodi u pitanje.

Autorka želi da se zapita upravo nad tom pretpostavkom: da objasni zašto ljubav boli tako što će naglasiti više socijalni, nego psihološki sadržaj susreta između žena i muškaraca.

ŠTA JE LJUBAV U DOBA VLADAVINE KAPITALA?
Kako smo razvili hedonističku fobiju od emotivnog vezivanja?
Kako je nastalo ljubavno tržište, a kako seksualni tereni?
Kako sve nastaje ljubavna bol?
Kako su nas Holivud, internet i kapitalizam pretvorili u potrošače ljubavi
Svima koji žele da razumeju ljubav ova knjiga može pomoći da shvate društvene i kulturne izvore novih ljubavnih scenarija.

Dr Zoran Milivojević, autor Formula ljubavii koautor Svetske knjige o ljubavi

Kako smo se jedni drugima pretvorili u nerešive emotivne zagonetke?
Kako romantično razočaranje postaje kulturna praksa?
Kako da nađemo ljubav ne konzumirajući "romantičnu utopiju"?
Kako da redefinišemo ljubavne vrednosti?
Ljubav je, više nego ikad, bitna za ustanovljavanje sopstvene vrednosti. Toliko toga u našoj kulturi upire prstom u naše psihe, osuđeni smo da budemo nedovoljno kompetentni kada ljubavna priča ne uspe i, iz tog razloga, ljubavni neuspesi predstavljaju pretnju za temelje na kojima počiva self. I zbog toga moderna ljubav zahteva konsultacije i psihoterapiju, ili beskonačne razgovore sa prijateljima i njihovu podršku. Ljubav je više nego kulturni ideal, ona je socijalna osnova selfa. A ova knjiga je jedna trezvena podrška modernizmu putem ljubavi. Ona prepoznaje neophodnost vrednosti slobode, razuma, ravnopravnosti i autonomije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljubav
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 372 str.; 978-86-6423-002-5;