knjizara.com
Zaslepljenost. Levo krilo

Mirča Kartaresku (autor)

Zaslepljenost. Levo krilo
899 din
Stara cena: 999 din
U korpu

Kartareskuova trilogija Zaslepljenost, visceralni memoar o snovima i fiktivno putovanje kroz halucinantni Bukurešt, jedno je od najreprezentativnijih dela savremene rumunske književnosti. Neprepričljivo čudna, izdašna priča Zaslepljenosti nesvodiva je na putovanje u detinjstvo glavnog junaka, njegova sec´anja na hospitalizaciju, daleku istoriju njegove porodice, putujuc´i cirkus, Sekuritateu, zombi vojsku, andergraund džez scenu Nju Orleansa i uspostavljanje režima Čaušeskuovih: ovaj kaleidoskopski svet je istovremeno nelagodno poznat i duboko nov. Čitaoci iz iskustva Zaslepljenosti izlaze uznemireni i preobraženi.

„Ništa

vas ne može pripremiti za opseg i ambicije prvog toma hvaljene trilogije Zaslepljenost. Ovaj roman je fantazmagorični spoj fantastike, memoara, nadrealizma, entomologije, rata, seksa, smrti i razaranja i, rečima pripovedača – ’beskrajni niz stvarnost–halucinacija–san’.”
– BOOKFORUM

„Kartareskuov fantazmagorični svet nalikuje Dalijevim predelima.”
– KIRKUS REVIEWS

„Kao što je Borhes rekao za Džojsovog Uliksa, ovaj tekst ne teži da bude roman, vec´ katedrala… Zaslepljenost je užitak i iznenađenje, veliko otkric´e, roman snažnog, originalnog glasa, jedinstvene arome i dobro oblikovanog pesničkog jezika.”
– LOS ANGELES REVIEW OF BOOKS

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rumunska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kontrast; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 426 str.; 978-86-6036-092-4;