knjizara.com
Zapisi iz Hercegovine

Risto Grđić (autor)

Zapisi iz Hercegovine
1650 din
U korpu

Knjiga uspomena predratnog narodnog poslanika iz Hercegovine, upravnika crkvenih dobara i kancelarije srpske Patrijaršije, koja predstavlja istovremeno i hroniku epske Hercegovine, kao i značajan prilog istoriji Srpske pravoslavne crkve. Ekskluzivni dokumenti pisca, višedecenijskog svedoka istorije predratne i posleratne Jugoslavije, naročito onih poglavlja o kojima svedočanstva nismo ni tako često, a ni tako lako mogli da dobijemo iz prve ruke.
Uspomene Rista Grđića, hercegovačkog narodnog poslanika, upravnika crkvenih dobara i kancelarije srpske Patrijaršije, hronika je epske Hercegovine i prilog istoriji Srpske pravoslavne crkve. Delo je „

krunskog svedoka“ čoveka kome se može verovati. Autor je bio desna ruka srpskih prvosveštenika u vreme rvanja Crkve sa fašizmom i sa totalitarnim komunističkim režimom, a piše oslobođen ideoloških, stranačkih, kanonskih obzira, svega sem svoje svesti i savesti. Svedok je velikih drama dva balkanska i dva svetska rata, kao pravi vrsnik oslobodilačkog stoleća. Ovakvo štivo podseća na naše drevne hronike, „Janičareve uspomene“ Konstantina iz Ostrovice ili „Memoare“ prote Mateje Nenadovića. (Miloš Spajić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bosna i Hercegovina
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Filip Višnjić; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 582 str.; 978-86-6309-008-8;