knjizara.com
Vukovi pjevači iz Bosne i Hercegovine

Ljubomir Zuković, Jelina Đurković (autor)

Vukovi pjevači iz Bosne i Hercegovine
990 din
U korpu

Tekstovi obuhvaćeni ovom knjigom nanovo osvetljavaju srpski narodni epos. Osnovni zaključak koji se može izvesti nakon pažljivog uvida u tekstove jeste taj da je srpska usmena hronika koja je sačuvana u stihovima, u stvari plod kolektivne svesti, a veliki pevači su svojim genijem skupili u jezgro ono što je toj svesti najdragocenije.
Iako Vuk Karadžić, i pored velike želje, nije posetio Bosnu i Hercegovinu, njegovom poznatom računu od junačkih pjesama čelna mesta, prvo i drugo, pripadaju dvojici pevača iz Bosne i Hercegovine – Tešanu Podrugoviću i Filipu Višnjiću. Autori donose portr

ete ove dvojice pevača, rekonstruišu njihove životopise, osvrću se na bitne trenutke iz njihove životne i pesničke biografije. Osvetljavaju i doprinose anonimnih trgovaca iz Bosne od kojih je Vuk zapisao nekoliko izvanrednih narodnih pesama.
Autori pružaju obaveštenja o čemu pesme pevaju, koje se ličnosti i koji događaji opevavaju, kako se pojedini događaji ili pojedine ličnosti u pesmi prikazuju. Pružaju, dakle, njihov materijalni sadržaj kao takav, ali i podatke kako se taj materijal uobličava i spaja, kroz koje vidove prolazi i kako narasta u duhovnu umetničku manifestaciju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska narodna poezija , Srpska narodna književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Svet knjige; 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 160 str.; 978-86-7396-629-8;