knjizara.com
Vrtovi cimeta

Šajem Selvaduraj (autor)

Vrtovi cimeta
rasprodato

Smeštena na Cejlon dvadesetih godina dvadesetog veka, u burne poslednje dane kolonijalne vladavine, ova podsticajna priča o isprepletenim životima odvodi nas iza ograda mirisnih vrtova i uglačanih površina elite koja stanuje u jednom bogatom predgrađu Kolomba, i otkriva nam svet razbijenih porodica, sukobljenih strasti i života koje je uništila klasna mržnja.

Analukšmi, živahna mlada učiteljica, zatiče se uhvaćena između pritisaka porodice da se uda i sopstvene želje za nezavisnijim životom. Tu je još i njen stric Balendran, čiji je udobni život povlašćenog čoveka uzdrman dolaskom Ričarda, ljubavnika iz prošlosti. Njihova nelagodno obnovl

jena veza podgreva napetosti s moćnim Balendranovim ocem, i ugrožava sve što je Balendran izgradio u sadašnjem životu. Čulan, pronicljiv i mudar, roman Vrtovi cimeta izuzetno je dostignuće, izvrsna tapiserija života.


Besprekorno i izvrsno... Selvaduraj je majstor da uhvati nijanse ovog osobito dragocenog mesta i vremena.

New York Times Book Review


Životi likova su isprepleteni i međusobno povezani, odišu vrelinom i mirisom glazure kojom je britanski kolonijalizam prevukao jedno staro društvo... Ironične aluzije na ljubav... ljupke primedbe u opisu nekog uvojka kose ili nabora sarija... doprinose atmosferi što je stvara ovaj čarobni roman.

Booklist


Gotovo čudesno hvatanje života i ljubavi (kako homoseksualne, tako i između muškarca i žene), porodičnih napetosti, političkog previranja, radničkih nemira i feminizma na Cejlonu dvadesetih godina prošlog veka.

Edmonton Journal


Selvaduraj je zastrašujuće dobro uhvatio ustajalost jednog društva u kom samo nekolicina može da diše istinski i duboko.

The Times


Selvadurajeva iznijansirana proza oživljava gustu atmosferu i raskošnu lepotu ove zemlje.

Toronto Star

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost na engleskom jeziku
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2006; Broširani povez; latinica; 20 cm; 352 str.; 86-7436-560-4;