knjizara.com
Vodeni znaci hilandarskih srpskih rukopisa XVII veka
Filigranes des manuscrits serbes de Chilandar du XVIIe siecle

Radoman Stanković (autor)

Vodeni znaci hilandarskih srpskih rukopisa XVII veka
880 din
U korpu

U izdanju Narodne biblioteke Srbije, kao IX tom iz serije Opis južnoslovenskih ćirilskih rukopisa, pojavila se još jedna knjiga našeg poznatog arheografa–filigranologa Radomana Stankovića. Vodeni znaci srpskih hilandarskih rukopisa XVII veka treća je knjiga iz filigranoloških istraživanja hilandarskih rukopisa koju je napisao ovaj autor. U ove tri knjige prvi put su objavljeni vodeni znaci hilandarskih ćirilskih rukopisa od XIV do XVII veka, filigranolloški opisani i datirani po principima savremene svetske filigranologije.
Za datir

anje ovih rukopisa korišćene su, kao komparativni matrijal, paralele iz mnogih srpskih i evropskih rukopisnih zbirki, arhivskih dokumenata i objavljenih filigranoloških albuma.
U rukopisnim knjigama XVII veka iz hilandarske Biblioteke pronađene su i nove varijante dominirajućih vodenih znakova iz ovoga veka – arbaleta, jednostruke kotve, krune i tri polumeseca. Pronađene nove varijante ne nalaze se u drugim srpskih zbirkama ili objavljenim srpskim filigranološkim albumima, pa su datirane na osnovu objavljenih svetskih albuma ili prikupljenih vodenih znakova iz arhivskih dokumenata Hilandara, Dubrovnika, Kotora, Zadra, i Arhiva HAZU iz Zagreba. (mr LJiljana Puzović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slavistika , Rukopisi , Manastir Hilandar , Arheografija
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije; 2013; ćirilica; 31 cm; 334 str.; 978-86-7035-281-0;