knjizara.com
"Ljiljan modri" : Kristijan Fridrih Temler i južni Sloveni

Persida Lazarević Di Đakomo, Per Jakobsen (autor)

"Ljiljan modri" : Kristijan Fridrih Temler i južni Sloveni
1540 din
U korpu

Ljiljan modri je sintagma kojom je Kristijan Fridrih Temler (1717-1780) objašnjavao poreklo termina Ilir i Ilirija u svom „ilirskom" rečniku s kraja XVIII veka.
Ovaj danski funkcioner i bibliofil, vir eruditissimus, Philologusque summus, objavio je za života samo jedan članak o odnosu ilirskog i keltskog jezika, ali je zato u rukopisu ostavio svoju beležnicu o Slovenima i njihovim jezicima, i obimni rečnik od preko hiljadu strana koji je trebalo da objedini narečja refleksacije staroslovenskog vokala jat. Vekovima

su Južni Sloveni određivani kao Iliri, i Temler je u tom pravcu nastojao da pruži definicije i etimologije koje se odnose na Južne Slovene i njihov položaj u odnosu na druge slovenske ali i evropske narode.
Filološka delatnost Kristijana Fridriha Temlera predstavlja jedno veliko i do sada nedovoljno istraženo polje, a pristup njegovim spisima pruža uvid u brojne aspekte jezika, kulture i istorije Južnih Slovena, pa dakle i Srba. Za svoje zasluge na polju filologije Temler je, pred kraj života, izabran za člana Danske akademije i Danskog kraljevskog društva za istoriju domovine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slavistika , Slovenski jezici
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2020; Broširani povez; ćirilica; 19 cm; 271 str.; 978-86-7095-267-6;