knjizara.com
Vladari Kremlja i njegovi taoci

Đorđe Milošević (autor)

Vladari Kremlja i njegovi taoci
1100 din
U korpu

Kremlj je, istorijski gledano, centralna tvrđava u ruskim srednjovekovnim gradovima. Obično su građene na uzvišenjima koja dominiraju naseljem i kraj reka da bi bile nepristupačne potencijalnim napadačima. Najpoznatiji je moskovski Kremlj čija je gradnja počela daleke 1156. godine da bi tokom narednih decenija i vekova bio dograđivan i proširivan. Bio je centar ruske vlasti i rezidencija velikih knezova.

Ko su bili ljudi koji su u njemu tokom tog jednog veka stolovali i od čijih je stavova, odluka i političkih aktivnosti umnogome zavisila sudbina ne samo sopstvene zemlje nego i mnogih država i naroda sveta. Šta znamo o njihovom porodičnom i ličnom životu? Šta je bilo dost

upno javnosti, a šta se krilo iza sedam brava kao najveća državna tajna? Zbog čega su u stanju da zaplaču? Znaju li da se raduju i čemu, znaju li da vole, da se šale, da se vesele, da se smeju ili tuguju? Da li se plaše bolesti i smrti?

Odgovore na ta pitanja daće direktni akteri i njihovi potomci. Mnogi od njih više nisu među živima, ali su njihove izjave izuzetno značajne za sagledavanje prilika u vremenu u kome su živeli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Unutrašnja politika , Spoljna politika , Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 295 str.; 978-86-515-1979-9;