knjizara.com
Pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke
trideset godina posle

Đorđe Milošević (autor)

Pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Oktobra 1990. Nemačka se ujedinila posle pune četiri decenije podele kao posledice poraza u Drugom svetskom ratu. Godinu dana ranije 1989, srušen je Berlinski zid. U žestokom, do tada neviđenom stampedu stotine hiljada građana sa obe strane granice, nestao je jedan od najvećih, a možda i najveći simbol hladnog rata; simbol političkog, vojnog, ideološkog i svakakvog drugog sučeljavanja Istoka i Zapada, dvaju blokova na čijem su čelu bile dve vodeće svetske sile – Sovjetski Savez i Sjedinjene Amričke Države.
To su bili doga

đaji koji su promenili tok evropske, pa i svetske istorije; menjala se politička karta sveta, nestajale su jedne, a pojavljivale se druge, nove države, često nasilnim putem, upotrebom oružja.
Od tih, devedesetih godina prošlog veka, do dana današnjeg, uporno i sa pravom se ponavlja krilatica da posle rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, više ništa nije isto. Svet je danas nešto sasvim drugo, drastično se razlikuje od onog u kome smo živeli do tada. Nažalost, najčešće ne u pozitivnom smislu kako su to narodi Evrope želelu, nadali se i očekivali.
Ovu knjigu napisao je neposredni svedok istorijskih zbivanja s kraja prošlog i početka ovog veka, dugogodišnji šef spoljnopolitičke redakcije Tanjuga i dopisnik iz Sovjestkog Saveza, Đorđe Milošević.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka , Evropa , Istorija Evrope
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 319 str.; 978-86-515-1757-3;