knjizara.com
Velimir Bata Živojinović : Valter pre Valtera

Radoslav Lale Vujadinović, Vojislav Marjanović (autor)

Velimir Bata Živojinović : Valter pre Valtera
rasprodato

Knjiga o Bati Živojinoviću, glumcu-simbolu srpske i jugoslovenske kinematografije, nastala je iz dečačke fascinacije autora Laleta Vujadinovića ličnošću čoveka koji je sopstvenu mladalačku fascinaciju učinio profesijom, i više od toga – blistavom karijerom dostojnom sedmog neba sedme umetnosti. Njegov život, od detinjstva, preko mladalačkih godina i Batinih snova da postane filmski glumac, do vremena kada je postao ikona srpskog filma i živa glumačka legenda u dalekoj Kini, ova dinamična knjiga, protkana brojnim zanimljivostima i anegdotama, otkriva čitaocu kroz sećanja njegovih najbližih, drugova i prijatelja iz mladosti, kolega, glumaca, reditelja, kritičara... Uza sve to, kroz razgo

vore sa autorima, intervjue, reminiscencije, promišljanja svoga života i svojih uloga, u njoj o sebi, i na sebi svojstven način, ponajviše kazuje sam Bata. Premda obiluje biografskim podacima, ona nije ni biografija ni hronologija karijere, već mozaik, kaleidoskop sećanja, proziranje kroz slojeve, delove i velove prošlosti. Lično intonirana knjiga, hommage korifeju celuloidnih snova, glumcu sa najviše odigranih uloga u istoriji naše kinematografije, postaje zbog toga i svojevrstan pregled jednog značajnog dela te istorije.
***
„Odavno sam svestan da će me se ljudi sećati kao Valtera, verovatno mnogo više nego nekog Bate Živojinovića, filmskog glumca. Takav je život u koji ne može baš sve da stane, ponekad i mimo sopstvene želje... Ali, Lale, moj klinac iz ulice, obradovao me je svojim rukopisom u kome sam onaj Bata, „Krstaš", vođa ljutih momaka sa Crvenog krsta, po čemu me se danas malo ko seća, a što je bilo najlepše vreme moje mladosti."
Velimir Bata Živojinović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Glumci
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2017; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 376 str.; 978-86-519-2036-6;