knjizara.com
Glogi

Aleksandar Đurišić (autor)

Glogi
722 din
Stara cena: 850 din
U korpu

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac?
Lobanja, Šone, Šonsi, Glogi, Nebojša, Pančevac – i još mnogo imena inadimaka imao je čovek koji je glumi, ali i svemu ostalom, dao i karakter i reč.
Bio je svoj i neosvojiv. Davao se kome je hteo, a zauzvrat nije tražio ništa.
Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života ovog velikana: kakoje kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok jestopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademijidramskih umetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji posletoga tražili i jurili baš njega. Ovde su prvi put objavlj

ene pesme koje je pisao za svoju dušu.

U najlepšem maniru sudaraju se ispovesti mladih glumaca, koji su gadoživljavali kao ćaleta, i bardova jugoslovenske scene, koji nikada ne mogu dazaborave trenutke provedene sa njim, i na sceni i u kafani. Sudar generacija, koje jesamo Glogi umeo da objedini.

Zašto je odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu jeznačila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsedale.O inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada muje život dodelio ulogu da se suoči sa smrću, govore njegovi prijatelji.

O najvoljenijem srpskom glumcu pripovedaju Vojin Ćetković, NatašaNinković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, VidaOgnjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski,ali i žene s kojima se voleo, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije biona sceni, kada se saplitao o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popnena glumački tron. S kojeg nikada nije sišao.

Na ovoj vrtešci reči i emocija, suze smenjuju smeh, a smeh izaziva suze. Nemazaustavljanja, fliper se igra u četiri ruke.
Umeo je i da živi, a i da umre.
Njegov recept nalazi se među ovim stranicama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Glumci
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vukotić media; 2020; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 216 str.; 9788681510254;