knjizara.com
Neda Arnerić: čarobna melanholija

Neda Arnerić: čarobna melanholija
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Sagledavanjem glumačke karijere Nede Arnerić, te njenim mestom i značajem, na stranicama njoj posevećene monografije bave se neki od najrelevantnijih ljudi regionalne kinematografije.
Knjiga je podeljena na osam poglavlja. Prvo poglavlje („Film“) donosi sećanja filmskih stvaralaca koji su sarađivali sa Nedom Arnerić, a to su Rade Šerbedžija, Miodrag Brik Krivokapić, Lordan Zafranović, Branko Cvejić, Milan Jelić, Goran Marković, Meto Jovanovski, Nikola Kole Angelovski, Miloš Radivojević i Dejan Karaklajić. U drugom poglavlju

(„Filmske impresije“) nalaze se tekstovi o Nedi Arnerić koje su napisali Daniel Rafaelić, Veljko Krulčić, Goran Jovanović, Dževdet Tuzlić, Dejan Dabić i Stojan Sinadinov, dok su u trećem poglevlju („Zvezdana prašina“) sabrani članci o glumici objavljivani u brojnim časopisima, knjigama i sajtovima, a čiji su autori Mira Boglić, Aleksandar Mandić, M. Pepić, Zoran Petrović, Zoran Janković, Slobodan Šijan i Rajko Grlić.
Četvrto poglavlje („Pozorište“) je fokusirano na pozorišnu karijeru Nede Arenrić (uz tekstove Milice Kralj, Aleksandra Alača, Lazara Ristovskog, Dušana Kovačevića, Svetozara Cvetkovića…), peto poglavlje („Televizija“) bavi se televizijskim ulogama naše istaknute glumice (kroz sećanja Stanka Crnobrnje, Vladimira Aleksića i Hrvoja Barišića), dok se u šestom poglavlju („Likovnost“) nalazi se tekst Suzane Spasić „Vojna deca“. Poslednja dva poglavlja donose filmsku i televizijsku filmografiju Nede Arnerić i spisak uloga ostvarenih u pozorištu, kao i spisak nagrada koje je glumica osvojila za svoje filmsko stvaralaštvo. Knjiga se završava tekstovima Anite Panić i Daniela Rafaelića. Monografija je obogaćena brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti, a knjigu je dizajnirao Borut Vild. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Glumci
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Filmski centar Srbije; 2021; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 269 str.; 978-86-7227-122-5;