Uvod u studije performansa

Aleksandra Jovićević, Ana Vujanović (autor)

Uvod u studije performansa

rasprodato

Tekstovi koje nudimo u ovoj knjizi ocrtavaju bazični opseg studija performansa u poslednjih nekoliko decenija. Taj opseg se odnosi kako na epistemološku razinu - koja obuhvata osnovne pojmove, koncepte i njihove primene - tako i na razinu umetničkih i kulturalnih praksi koje zaokupljaju oblast studija performansa kroz istoriju i u aktuelnosti. [...]

Teorijski okvir koji nudimo za studije performanasa odredjen je dvema velikim teorijskim platformama. Jedna je teorija performativa, koja je osnovna i polazna "tehnička teorija" razmatranja praksi performansa, zastupljena u ovoj oblasti još od šeknerovih spisa s početka 70-ih, pa do danas.

Druga teorijska platforma kojom ocrtavamo studije performansa jesu studije kulture, koje se od 80-ih i 90-ih uspostavljaju kao dominantni i teorijsko-politički i poetički okvir performansa i studija performansa.

Beleške o autorkama

Aleksandra Jovićević redovni je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde predaje Istoriju svetske drame i pozorišta, kao i Pozorište avangarde i Pozorišnu antropologiju; a na Univerzitetu umetnosti (Interdisciplinarne poslediplomske studije) predaje Uvod u studije izvodjenja (u saradnji s Anom Vujanović). Objavila je u zemlji i inostranstvu veliki broj radova iz teorije i istorije pozorišta i studija izvodjenja.

Ana Vujanović (Beograd, 1975) je freelance radnica (teoretičarka, organizatorka, urednica, dramaturškinja, predavačica itd.) u oblasti izvodjačkih umetnosti i kulture. Uradila je doktorsku disertaciju iz oblasti teatrologije. Znatan deo njenog rada je vezan za platformu TkH (Teorija koja Hoda). Objavila je više teorijskih tekstova i knjigu Razarajući označitelji/e performansa (SKC, Beograd, 2004). Svoj rad zasniva i izvodi kao kritičko neteleološko istraživanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Intermedia , Hepening , Performans
Ostali naslovi iz oblasti: Umetnost

Izdavač: Fabrika knjiga; 2006; latinica; 21 cm; 308 str.; 86-7718-047-8;