knjizara.com
Šarlotino dvorište : eseji o knjigama i filmovima

Veselin Marković (autor)

Šarlotino dvorište : eseji o knjigama i filmovima
950 din
Stara cena: 1188 din
U korpu

Knjiga eseja o knjigama i filmovima.

Šarlotino dvorište govori o filmovima koji su nastali po velikim delima moderne književnosti i o knjigama koje su bile izazov i za čitaoce i za filmske reditelje – od Solarisa Stanislava Lema do Lolite Vladimira Nabokova, od pojedinih romana iz Prustovog Traganja za iščezlim vremenom do romana Džona Faulsa Žena francuskog poručnika, od Džojsove priče „Mrtvi“ do Hemingvejeve priče „Ubice“, od romana Iskupljenja Ijana Mekjuena do drame Mačka na usijanom limenom krovu Tenesi Vilijamsa… Posebno mesto u Markovićevoj knjizi predstavlja tumačenje filmova koji su nastali po romanima koji se zasnivaju na planiranim slučajnostima. Tu se Marković najviše bavi

romanima Džejn Ejr Šarlote Bronte i Zločin i kazna Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Neki od ovih romana i priča doživeli su i više ekranizacija. Po Solarisu su snimljena tri filma, kao i po Hemingvejevoj priči „Ubice“ ili po drami Mačka na usijanom limenom krovu. Čitav niz Prustovih romana postao je osnova za poznate filmove. Marković detaljno analizira postupke pisaca i postupke reditelja, pokazuje razlike između knjiga i po njima nastalih filmova koje smo voleli, utvrđuje razloge neuspeha pojedinih filmova koji su pošli od tako velikih i čitanih dela ili pak razloge zbog čega su pojedini filmovi danas privlačniji, pa umetnički možda i uspeliji od knjiga po kojima su nastali.

Nastajala u dužem vremenskom periodu, ova knjiga je nedvosmislena pohvala čitanju knjiga i uživanju u filmovima. Ona, istovremeno, na ličnom primeru svog pisca Veselina Markovića pokazuje kako se postaje strasni čitalac knjiga i kako se postaje strasni gledalac filmova.

Šarlotino dvorište je, međutim, i svojevrsna intelektualna autobiografija o odrastanju i sazrevanje kroz čitanje knjiga i gledanje filmova, o tome kako se pred čitaocem dobrih knjiga i gledaocem dobrih filmova otvaraju novi svetovi, dok svet u kome se čitaju knjige i gledaju filmovi postaje razumljiviji, makar ne bio i plemenitiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmska umetnost
Ostali naslovi iz oblasti: Umetnost

Izdavač: Arhipelag; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 326 str.; 978-86-523-0365-6;